Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlıkta kriz kapıda – Hastanelerin medikal firmalarına borcu 19 milyar liraya ulaştı: “Birçok firma batmanın eşiğinde”

Tıbbi cihaz ve medikal ürünlerin tedarikini sağlayan firmalar, iflasın eşiğinde. Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği (TTÜDER) Başkanı Mustafa Daşçı, “2017 yılında da feragat istendi. Devlet ödemelerimizi her zaman sıkıntılı dönemlere getiriyor. İskonto ya da indirim yapma şansımız yok. Birçok firma batmanın eşiğinde” dedi.

Medyascope’a konuşan Mustafa Daşçı şunları söyledi: “Devlet bundan 10 yıl önce fiyatlandırdığı ürünler için bizden tekrar indirim istiyor. Şu an birçok firma faaliyetlerini durdurmuş durumda, birçok firmaya haciz gidebilir. Ödemelerin bir an önce belirlenen fiyat üzerinden ödenmesini talep ediyoruz. Artık bizim herhangi bir iskonto veya indirim yapma şansımızın olmadığını ben kendi faturalarımı göstererek ispat edebilirim. Sattığımız ürünlerin yerine yeni ürün koyma şansımız yok. 3.5 milyar doları yurtdışına çıkarmak eğer memleketin faydasınaysa hepimiz destekleyelim. Fakat zararınaysa bir an önce bu durum düzeltilsin.”

Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği bugün (30 Eylül) Ankara Ulus Meydanı’nda bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, dernek mensubu işletmelerin 16 aydır Sağlık Bakanlığı’na ait hastanelerin, üç yılı aşkın süredir de tıp fakültelerinin tıbbi cihaz ihtiyaçlarını karşıladığı hatırlatıldı. Açıklamada öne çıkanlar şöyle:

“Üreticiler olarak hammaddeleri döviz bazında alarak TL bazında hastanelere satışını yapıyoruz. Bütün satışlarımız, sözleşmelerimiz Kamu İhale Kanunu’na uygun şekilde, bu kanuna tabi olarak yapılmaktadır.

550 bin adet ürünün satış fiyatları devlet tarafından firmaların görüşüne dahi başvurmadan belirleniyor. Bu ürünlerin fiyatları Kamu İhale Kanunu’nun 22. (F) maddesine göre hastaneler adına İl Sağlık Müdürlükleri ile sözleşme imzalanarak tekrar belirleniyor. Hastanelerin talepleri doğrultusunda hizmetle birlikte malzeme kullandırıyor. Buna rağmen bizden bir yıl sonra indirim isteniyor.

Bu kadar uzun sürede ödeme alamayan şirketlerin üretim yapabilmesi, ayakta kalabilmesi bir mucizedir. Medikal firmalarımız dünyanın ve ülkemizin geçirdiği bu salgın döneminde, bu zor dönemlerde bütün şartlarını zorlayarak, bankalara borçlanarak devletimizin yanında olmuştur, olmaya devam edecektir.

Maliye Bakanımızdan ve Sağlık Bakanımızdan talebimiz, indirim talebi olmaksızın medikal firmaların alacaklarının bir an önce ödenmesidir.

Ödemeler bu kadar bekletilerek neden üretim ve AR-GE engellemeye çalışıyor? Sayın Cumhurbaşkanımızın millileşme hamlesi neden dikkate alınmıyor? ‘Ticareti engelleyen memleketin ilerlemesini engelleyendir’ sözünden cesaret alarak açıklıyoruz: Sayın Cumhurbaşkanım, ticareti engelleyen, ödemeleri geciktiren bürokratları size şikâyet ediyoruz.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.