Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EBA TV’siz köyler (2) – Erzurum – Yoğurtçular Köyü: “Köyde internet yok, telefon çekmiyor, çocuklar eğitim alamayınca sosyal hayatları da değişiyor”

Koronavirüs salgını önlemleri kapsamında öğrenciler uzaktan eğitime devam ediyor. Fakat çevrimiçi eğitime tüm çocukların erişimi bulunmuyor. Yapılan araştırmalara göre, 2019’da Türkiye’de internete erişen hane oranı yüzde 88’di. OECD ülkelerinde internet aboneliği oranı 100 kişide 30,6 iken Türkiye’de bu oran 16,03.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın uzaktan eğitim platformu EBA TV’ye erişim, bazı öğrenciler için imkansız olabiliyor. Medyascope’tan Hazar Dost, Erzurum’un Yoğurtçular Köyü’nde yaşayan Tekin ailesiyle, uzaktan eğitim sürecinde yaşadıklarını konuştu.

“İnternet altyapısı yok, telefon bile bazen çekmiyor”

İki çocuğunun da EBA TV’den eğitim gördüğünü belirten Yılmaz Tekin, “EBA TV’ye erişemiyoruz. Bazen televizyondan izleyebiliyorlar ama o da çok sınırlı. Öğretmenler telefon ve bilgisayar üzerinden bağlanın diyor. Bizim köyde telefon 15 dakika çekiyorsa 1 saat çekmiyor” dedi. 

Çocuklarının eğitim konusunda sıkıntı çektiğini söyleyen Tekin, “Biri dokuzuncu sınıf, diğeri altıncı sınıf iki çocuğum da eğitim alamıyor. Köydeki kablolar kopmuştu, tamir etmediler. Bu yüzden internete erişimimiz de yok” diye konuştu.  

“Ek internet paketi alarak eğitime erişmeye çalışıyoruz”

Hatlarına tanımlı internet paketlerinin yetmediğini belirten Tekin, bu yüzden ek internet paketi aldıklarını söyledi. Tekin ayrıca, ek paketlerin maliyetinin haftalık 70 liradan fazla olduğunu belirtti.

“Çocuklar eğitime erişemeyince sosyal hayatları da değişiyor”

Köyde internet olmaması, telefonların çekmemesi nedeniyle çocukların sosyal hayatının da değiştiğini belirten Tekin, “Derse giremeyince dışarı çıkıyorlar, top oynuyorlar. Arkadaşlarıyla oyun oynuyorlar. Burada eğitim almak çok zor” dedi.

Durumun çözümü için yetkililere başvuracaklarını da belirten Tekin, “Bu durumun acilen çözülmesi lazım. Çocukların okuması gerekiyor” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler