Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Aile Hekimleri Derneği’nin talebi kabul edildi: İş göremezlik raporunu artık filyasyon ekipleri verecek

Koronavirüs salgınında temaslı veya hasta olan kişilerin “iş göremez” raporu artık filyasyon ekipleri tarafından verilecek. Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Aile Hekimleri Derneği (İSTAHED), “Bakanlık tarafından bu talebimizin salgının yedinci ayında da olsa yerine geldiğini görmekteyiz. Filyasyon ekiplerinin kullandığı FİTAS’a eklenen rapor sekmesi ile sorun bir şekilde çözülmüş oldu” dedi.

Temaslı ya da koronavirüs hastalığına yakalanmış kişiler hastaneye veya aile hekimliğine giderek iş göremezlik raporu alıyordu. İstanbul Aile Hekimleri Derneği’nin (İSTAHED) talepleri doğrultusunda Sağlık Bakanlığı, koronavirüs hastalarının ve temaslılarının karantinada bulunduğu süreçte raporları filyasyon ekiplerinin vereceğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasının ardından yazılı açıklama yapan İSTAHED, “Salgının başından itibaren, özellikle karantinaya alınması gereken çalışanlar açısından izin sorunu sıkıntısı yaşanıyordu. Vatandaş, raporu almak için hastane ya da aile sağlığı merkezlerine gitmekteydi. Virüsün yayılımını önlemek için salgın sürecinin başından itibaren sahada aktif çalışan filyasyon ekipleri artık hastalara ve temaslılara izole olmaları gereken süre boyunca ihtiyaçları olan iş göremezlik raporu yazabilecek” dedi. 

Açıklamada ayrıca, “Salgın boyunca yaptığımız uyarıların en önemli maddeleri arasında, bu kişilerin işyerlerinden rapor talep edildiği, dolayısıyla bu raporları almak için evden çıkıp sağlık kuruluşlarına, en çok da aile hekimlerine gittiklerini, bu şekilde çok sayıda bulaşa sebep olduklarını dile getirmiştik. Karantina listesindeki kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na otomatik olarak bildirilerek raporlu sayılabilecekleri ya da filyasyon ekibine bu yetki verilerek bu bulaşın önlenebileceğini belirtmiştik. Bakanlık tarafından bu talebimizin salgının yedinci ayında da olsa yerine geldiğini görmekteyiz. Filyasyon ekiplerinin kullandığı FİTAS’a (Filyasyon Takip Sistemi) eklenen rapor sekmesi ile sorun bir şekilde çözülmüş oldu” denilirken raporlara artık internet üzerinden erişilebileceği de belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler