Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yaydıkları komplo teorileri ile bilinen QAnon grubunun hesapları Facebook’tan ve Instagram’dan kaldırılıyor

Sosyal medya devi Facebook, yaydığı komplo teorileriyle bilinen QAnon grubuyla bağlantılı tüm hesapları 3 Kasım’daki ABD başkanlık seçimleri öncesinde “yanlış bilgi yayılımını engellemek amacıyla” Facebook ve Instagram’dan kaldırmaya başladığını açıkladı. 

Derleyen: Fehimcan Şimşek

Facebook tarafından yapılan açıklamada ”QAnon’u temsil eden tüm Facebook sayfalarını, gruplarını ve Instagram hesaplarını şiddet içeren içerikler paylaşmış olmasalar dahi kaldıracağız” denildi.

Facebook yakın zamanda QAnon grubunu öven, destekleyen veya temsil eden reklamları yasaklamış, QAnon ile ilişkisi olan yüzlerce grubu kapatıp iki bine yakın hesaba da çeşitli kısıtlamalar getirmişti. Ancak gruba uygulanan yasaklara rağmen grup üyelerinin sosyal medya üzerindeki aktivitelerini tamamen engelleyemeyen Facebook, bu yüzden gruba uygulanan yasakların artırılacağını açıklamıştı. Facebook ayrıca, grubun haberleşme yöntemlerini çok hızlı bir şekilde değiştirdiğini ve bu sayede izlerini kolayca kaybettirerek rahatlıkla kitlelere ulaşabildiğini belirtmişti.  

QAnon, ABD Başkanı Donald Trump‘ın yakın çevresinden biri olduğu öne sürülen “Q” lakaplı anonim bir internet kullanıcısı tarafından yönetiliyor. Grup üyeleri, Trump’ın önde gelen Demokrat Partililer ve Hollywood’daki ünlülerin de içlerinde bulunduğu bir pedofili grubuyla gizli bir savaş yürüttüğünü öne sürüyor. QAnon grubu ayrıca, dünyanın şeytana tapan insanlar tarafından yönetildiği ve koronavirüsün insanları kontrol altına almak için yayıldığı gibi iddiaları da savunuyor.

Geçen yıl hazırlanan bir FBI raporunda da QAnon’un bireyleri ve toplulukları suç işlemeye iten “potansiyel bir yerel terörizm kaynağı” olduğu belirtilmişti. 

Medyascope yorumcuları Ayşe Çavdar ve Aysuda Kölemen, Şimdiki Zaman programının dokuzuncu bölümünde QAnon grubu üzerinden siyasi komplo teorilerini değerlendirmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.