Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kenya’da iki kişi, 67 kişinin öldürüldüğü Westgate saldırısına yardım etmekten tutuklandı

Derleyen: Sema Kahriman

Kenya’da bir mahkeme çarşamba (7 Ekim) günü Mohamed Ahmed Abdi ve Hussein Hassan Mustafah’ı, 67 kişinin hayatını kaybettiği alışveriş merkezi (AVM) saldırısı soruşturmasında suçlu buldu. Abdi ve Mustafah, saldırganlara yardım etmekten hapis cezasına çarptırıldı. 

Hussein Hassan Mustafah (solda) ve Mohamed Ahmed Abdi (sağda) suçlu bulunurken Liban Abdullah Omar (orta) beraat etti. (Foto: Simon Maina/AFP-Getty Images)

Kenya’nın gelişen orta sınıfını temsil eden Westgate AVM’ye 2013 yılında El Kaide’nin Somali kolu olan Eş-Şebab örgütü saldırı düzenlemiş, saldırıda 13 farklı ülkeden 67 kişi hayatını kaybederken 175 kişi yaralanmıştı. Saldırıyı düzenleyen Somali kökenli dört saldırgan, dört gün süren çatışmada öldürülmüştü.

Saldırganları yakalama konusunda eleştirilen Kenya güvenlik güçlerinin, talan edilmiş AVM’den eşya çaldıkları da kameralara yansımıştı. Saldırganları etkisiz hale getirmek için olay yerine gelen polis ve askerlerin dört gün süren çatışmada zaman zaman yanlışlıkla birbirine ateş ettikleri de görülmüştü.

Eş-Şebab örgütü ise AVM saldırısı ve sonrasında ülkede yapılan saldırıların, Kenya’nın Birleşmiş Milletler destekli Afrika Birliği Barışı Koruma Misyonu’nun bir parçası olarak, 2011 yılında Somali’ye asker göndermesine karşılık yapıldığını açıklamıştı. 

Çarşamba günü (7 Ekim) yargılanan iki kişinin de saldırganlarla iletişimde olduğu belirlendiği için haklarında yakalama kararı çıkarıldı. İki kişinin çalıştığı yerlerde yapılan incelemelerde “terörizm suçuyla bağlantılı materyaller” bulundu. Abdi ve Mustafah, 22 Ekim’de cezaevine girecek. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.