Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Konya’da, koronavirüs salgınında normalleşme sürecinin başlamasından sonra ölüm sayısı ikiye katlandı

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasınını tespit edildiği 11 Mart’tan bu yana, salgınla mücadele sürüyor. Sağlık Bakanlığı’nın her gün açıkladığı verilerin dışında, açık kaynaklardan da illerdeki ölüm sayılarına ulaşılabiliyor. 

Hazar Dost’un Konya Büyükşehir Belediyesi’nin vefat bilgisi sorgulama sistemi üzerinden ulaştığı 90 günlük verilere dayandırarak yaptığı araştırma, Konya’da ölüm sayısının artmasında koronavirüs salgının etkili olabileceğini gösteriyor. 

Normalleşme sürecinde ölüm sayısı ikiye katlandı

Konya’da hayatını kaybeden kişi sayısı 2020’de, Ağustos 2019 ile karşıaştırıldığında büyük artış gösterdi. Normalleşme sürecinin başladığı 1 Haziran’dan 30 Ağustos’a kadar olan süreçte ise ölüm sayısı ikiye katlandı.

2019’un Ağustos ayında günde en fazla 22 kişinin hayatını kaybettiği Konya’da bu sayı, 2020’nin aynı ayında 45’i buldu. Ölen kişi sayısı, Ağustos 2020’de, 2019’un altına düşmedi. 

Konuya dair Medyascope’a konuşan DEVA Partisi Konya İl Başkanı Dr. Seyit Karaca, “Tabip odası başkanı olduğum dönemde bu verilerin doğru olmadığına dair gerekli uyarılarda bulunmuştuk. Çevredeki insanlarla yaptığımız görüşmeler, bu durumun kontrol altına alındığını gösteriyor. Son bir haftadır vaka ve yatan hasta açısından azalma mevcut” dedi.

Normalleşme sonrası vefat sayılarında artış var

Yine aynı sistem üzerinden yaptığımız tarama ve verileştirme sonrası ortaya çıkan tablo, normalleşme sürecinin başladığı haziran ayından ağustos ayına kadar vefat sayılarının neredeyse iki kat arttığını gösteriyor.

Haziran 2020’de günde en fazla 22 kişinin vefat ettiği açıklanırken temmuzda bu sayı en fazla 37, ağustos ayında ise 45 kişiye kadar ulaşıyor. 

“Temmuz ve ağustos aylarında bize gelen taleplerde yoğun bir artış vardı”

22 Haziran’da Konya Tabip Odası Başkanlığı görevinden ayrılan Dr. Seyit Karaca, haziran ve ağustos ayı arasındaki vefat sayılarındaki artışın vaka sayılarıyla doğru orantılı olduğunu belirtti: “Normalleşme sürecinin ne olduğunu halka doğru şekilde anlatamadık. Halk, virüsün yakınlarından bulaşabileceği konusuna ikna olmadı uzun süre. Ardından hastanelere başvurular aile kapsamlı olmaya başladı. Düğün, taziye gibi etkinlikler bu duruma ortam sağladı. Temmuz ve ağustos aylarında doğrudan verileştiremesek de yoğun bakım, hasta yatağı gibi konularda çok fazla talep aldık. Eş dost, akraba vasıtasıyla bize ulaşıyordu bu talepler.” 

Konya SES: “İdare birçok şeyi saklıyor, vaka ve ölü sayıları saklanıyor”

Şehirde ölüm sayısındaki artışa dair konuşmak için ulaştığımız Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Konya Şubesi Başkanı Hasan Hüseyin Böke ise “İdareler birçok şeyi saklıyor. Vaka ve ölü sayıları saklanıyor. Arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiler, bizdeki veriler bu yönde” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler