Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Manisa Valiliği, Somalı maden işçilerinin yürüyüşünü yasakladı – Bağımsız Maden-İş: “Pazartesi günü yürüyüşe başlayacağız”

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’nın, Soma’dan Ankara’ya düzenleyeceği yürüyüş Manisa Valiliği tarafından alınan kararla yasaklandı. Sendikanın örgütlenme uzmanı Başaran Aksu ise “İşçiler ile yaptığımız toplantıda yürüyüş kararlılığı çıktı. Programımızı olduğu gibi gerçekleştireceğiz” dedi.

Uyar Madencilik’te çalışan 748 işçi, 301 arkadaşlarının hayatını kaybettiği 2014’teki Soma maden faciasından bu yana emeklilik haklarıyla tazminatlarını alamadıkları için, 12 Ekim’de Soma’dan Ankara’ya yürüme kararı aldı.  

İşçiler yürüyüşe hazırlanırken Manisa Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, koronavirüs tedbirleri kapsamında 6 Ekim 2020 tarihinden 20 Ekim 2020 günü saat 23.59’a kadar 15 gün süreyle her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü, açlık grevi, oturma eylemi, çelenk koyma, stant açma, çadır kurma, anma toplantısı ve toplanma gibi etkinlik ve eylemin yapılmasının yasaklandığını duyurdu.

2019’da yasaklanan yürüyüş İçişleri Bakanı Soylu ile AYM’yi karşı karşıya getirmişti

Bağımsız Maden-İş’in 2019 yılının Ekim ayında yapmayı planladığı Ankara yürüyüşü de engellenmişti. Bunun üzerine işçiler, 33 gün boyunca Manisa’nın Kırkağaç ilçesi girişinde beklemişti. Sendikanın başvurusu sonucunda Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun “şehirlerarası yollarda toplantı ve gösteri yürüyüşünü” yasaklayan maddesinin anayasaya aykırı olduğuna ve iptaline karar vermişti. Bu karara tepki gösteren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise AYM Başkan Zühtü Arslan’ı sert bir dille eleştirmişti.

Sendikanın yürüttüğü faaliyetler sonucunda, 23 Temmuz 2020 tarihinde TBMM’den çıkartılan torba yasa ile Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocaklarında çalışan maden işçilerinin hakları ödenmeye başlanmış ancak Uyar Madencilik’ten işten çıkartılan işçiler bu kapsama alınmamıştı.

“Yürüyüş programımızı gerçekleştireceğiz”

Medyascope’a konuşan Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, Meclis’ten çıkan yasanın genişletilerek 748 Uyar Madencilik işçisinin de kapsama alınmasını talep ettiklerini belirtti.

Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) temmuz ayında çıkan yasanın kapsamının genişletilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğunu hatırlatan Aksu, “Soma Holding’e bağlı işçilerin ücreti yasa kapsamında ödeniyorsa, başka maden işletmelerinde çalışanların ücretleri de yasa kapsamında ödenmeli” dedi.

Valilik tarafından verilen kararın hukuki olmadığını belirten Aksu, “Biz pazartesi yürüyeceğiz. Daha önce de benzer engellemelerle karşılaştık. Yasağı tanımadık itiraz ettik. Yine aynı şekilde itiraz edeceğiz. Programımızı olduğu gibi gerçekleştireceğiz. İşçiler ile yaptığımız toplantıda da yürüyüş kararlılığı çıktı“ diye konuştu.

Başaran Aksu ile yaptığımız söyleşinin tamamını dinlemek için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.