Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Kobani olayları” soruşturması genişliyor: Aysel Tuğluk ve Sebahat Tuncel hakkında tutuklama kararı çıktı, cuma günü Gültan Kışanak’ın ifadesi alınacak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen “Kobani olayları” soruşturması kapsamında tutuklanan kişilerin sayısı artıyor. Daha önce 17 kişinin tutuklu bulunduğu soruşturmada Ankara 5. Sulh Ceza Hâkimliği, başka dosyalardan cezaevinde bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Aysel Tuğluk ve eski Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel hakkında da tutuklama kararı verdi.

Sebahat Tuncel

Tuğluk ve Tuncel, tutuklu bulundukları Kandıra Cezaevi’nde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yoluyla Kobani dosyasına ilişkin savunmalarını verdi. Savunmaların ardından iki ismin de soruşturma kapsamında tutuklanmalarına karar verildi.

Mahkeme kararında şu ifadeler yer aldı: “Taraf beyanları, teşhis tutanakları, olay görüntülerini içeren tutanaklar, dijital inceleme tutanakları, arama ve el koyma tutanakları, örgütsel irtibata ilişkin e-mail içerikleri değerlendirildiğinde, Tuncel ve Tuğluk’un üzerlerine atılı devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme ve öldürmeye teşebbüs ve suç örgütlerinin oluşturduğu korkutucu güçten yararlanılarak silahla birden fazla kişi ile yağma suçlarını işlediklerine ilişkin kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller bulunduğu…”

Aysel Tuğluk’un 10 yıllık hapis cezası kesinleşmişti

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 16 Mart 2016 tarihinde “terör örgütü yöneticisi olmak” suçundan 10 yıl hapse mahkûm edilen Aysel Tuğluk, 29 Aralık 2016 tarihinden beri Kandıra Kapalı Cezaevi’nde bulunuyor. Sebahat Tuncel’e ise “terör örgütüne üye olmak” suçundan dokuz yıl dokuz ay, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan ise beş yıl üç ay ceza verilmişti.

Cuma günü iki ismin daha ifadesi alınacak

Aynı dosya kapsamında 16 Ekim Cuma günü ise eski Diyarbakır Belediye Başkanı ve HDP üyesi Gültan Kışanak ile eski HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın ifadelerine de başvurulacak. Yıldırım, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 4 Kasım 2016 tarihinden beri, Kışanak ise “terör örgütü üyesi olmak” suçundan 30 Ekim 2016’dan bu yana cezaevinde bulunuyor.

Tutuklu sayısı 19’a çıktı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen “Kobani olayları” soruşturmasında 25 Eylül günü 82 şüpheli hakkında gözaltı kararı alınırken, yedi farklı ilde düzenlenen operasyonlarda 20 kişi gözaltına alınmıştı. İlk süre dolduktan sonra 20 kişi için de gözaltı süresi dört gün daha uzatılmış, devamındaki süreçte Sırrı Süreyya ÖnderAltan Tan ve Gülfer Akkaya adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in de aralarında bulunduğu 17 HDP’li hakkında tutuklama kararı çıkmıştı. Sebahat Tuncel ve Aysel Tuğluk’un tutuklanmasıyla beraber bu sayı 19’a çıktı.

Kobani soruşturması kapsamında tutuklu bulunan isimler şöyle:

HDP Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, HDP MYK üyesi Alp Altınörs, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, eski milletvekilleri Ayla Akat Ata, Emine Ayna, eski HDP MYK üyeleri Bircan Yorulmaz, Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Can Memiş, Günay Kubilay, Bülent Parmaksız, Pervin Oduncu, İsmail Şengün ve Cihan Erdal, eski HDP Genel Saymanı Zeki Çelik, HDP’li RTÜK üyesi Ali Ürküt ve Prof. Dr. Emine Beyza Üstün, eski HDP milletvekili Aysel Tuğluk ve eski DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel.

Derleyen: Okan Yücel

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.