Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK verilerine göre sanayi kendine geliyor, perakende canlanıyor, cirolar yükseliyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün Ağustos 2020’ye ilişkin sanayi üretim endeksi, perakende satış ve ciro endeksi ile toplam ciro endeksi verilerini açıkladı. Ağustosta sanayi üretimi aylık yüzde 3,4, yıllık yüzde 10,4 arttı. Perakende satış hacmi yıllık yüzde 5,8, aylık yüzde 1,4 oranında yükseldi. Ciro ise perakendede yıllık yüzde 18,2, aylık yüzde 1,9 oranında yükselirken, sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında yıllık yüzde 23,5, aylık yüzde 3 oranında arttı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Ağustos 2020’de bir önceki yılın aynı ayına göre, imalat sanayi sektörü endeksinin yüzde 11,4, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinin yüzde 5,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinin yüzde 2,3 oranında arttığı görülüyor.

Bu grupta aylık gelişme ise imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 3,6, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 2,5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde yüzde 1,3 oranında artış yönünde.

Yine TÜİK verilerine göre ağustos ayında perakende satış hacmi yıllık yüzde 5,8, aylık yüzde 1,4 oranında arttı. Yıllık artış gıda, içecek ve tütün satışlarında yüzde 5,2, gıda dışı satışlarda yüzde 7,2, otomotiv yakıtı satışlarında yüzde 3,3 oranında gerçekleşti. Aylık artış gıda dışı satışlarda yüzde 4,5, otomotiv yakıtı satışlarında yüzde 1 olurken, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 3,7 azaldı.

Öte yandan perakende ciro da yıllık yüzde 18,2, aylık yüzde 1,9 oranında yükseldi. Yıllık artış gıda, içecek ve tütün satışlarında yüzde17,6, gıda dışı satışlarda yüzde 23,8, otomotiv yakıtı satışlarında yüzde 5,4 oranında olurken, aylık artış gıda dışı satışlarda yüzde 4, otomotiv yakıtı satışlarında yüzde 2,3 oranında gerçekleşti. Gıda, içecek ve tütün satışlarında ise perakende ciro ağustosta aylık olarak yüzde 1,8 oranında azaldı.

Ağustos 2020’de sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi ise yıllık yüzde 23,5, aylık yüzde 3 oranında arttı. Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında Ağustos 2020’de yıllık olarak sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 29,4, inşaat ciro endeksi yüzde 5,8, ticaret ciro endeksi yüzde 32,8 artarken, hizmet ciro endeksinin yüzde 5,2 oranında azaldığı görülüyor. Aylık olarak ise sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 5,9, ticaret ciro endeksi yüzde 2,0, hizmet ciro endeksi yüzde 4,8 artarken, inşaat ciro endeksi yüzde 6,1 azaldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.