Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Trump’ın koronavirüs ilacını üreten Elli Lilly firması antikor çalışmalarını durdurdu, salgın Avrupa’da etkisini artırmaya devam ediyor

Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkelerde koronavirüs aşısı ve tedavisi uygulanabilmesi için kullanılması planlanan 12 milyar dolarlık bütçeyi onayladı. ABD’de iki Beyaz Saray yetkilisinin sürü bağışıklığı için kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini söyleyen bir bildiriden alıntı yapması tepki topladı. ABD’li ilaç firması Elli Lilly, güvenlik sebebiyle antikor çalışmalarını durdurdu. Avrupa Birliği, salgının yayılmasını azaltmak için yeni önlemler alıyor. New York Filarmoni Orkestrası 2020-21 sezonu konserlerini iptal etti. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Dünya Bankası’ndan gelişmekte olan ülkelerde koronavirüsle mücadeleye 12 milyar dolarlık destek

Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkelerde koronavirüs aşılarının, testlerinin ve tedavilerinin satın alınması ile dağıtımını finanse etmek amacıyla oluşturulan 12 milyar dolarlık bütçeyi onayladı.

Dünya Bankası tarafından 2021 yılının Haziran ayına kadar oluşturulacak 160 milyar dolarlık paketin bir parçası olduğu belirtilen bütçenin bir milyara yakın insanın aşılanmasını sağlayacağı belirtildi.

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu tarafından yapılan açıklamada, yeni bütçeyle, gelişmekte olan ülkelerdeki araştırmacılar ve ilaç sektörünün güvenli ve etkili bir aşı konusunda çalışma yürütmelerinin hedeflendiği vurgulandı. 

ABD’de sürü bağışıklığı tartışması

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), ismi açıklanmayan iki Beyaz Saray yetkilisinin koronavirüsle mücadelede karantina uygulamalarının kaldırılarak sürü bağışıklığına gidilmesinin ve gençlerle birlikte kronik rahatsızlığı bulunmayanların virüse yakalanmasının rasyonel olduğunu savunan bilim insanlarının imzaladığı Büyük Barrington Deklarasyonu adlı bir metinden alıntı yapması tepki topladı.

Ülkelerin sürü bağışıklığını yakalamaları için nüfuslarının yüzde 10 veya yüzde 20’sinin virüsle enfekte olmasının yeterli olacağını öne süren deklarasyon, Amerikan Ekonomik Araştırma Enstitüsü (AIER) bünyesinde hazırlandı ve şu ana kadar tüm dünyada dokuz binden fazla kişi tarafından imzalandı.

Ancak dünya üzerindeki pek çok farklı uzman, sürü bağışıklığı yakalamak için daha çok uzun bir süre olduğunu ve nüfusun büyük bir kısmı enfekte olmadan sürü bağışıklığı yakalamanın mümkün olmayacağını belirtiyor.

ABD’li ilaç firması Elli Lilly, antikor çalışmalarını durdurdu

ABD’de antikor çalışması yürüten ilaç firması Elli Lilly, güvenlik endişeleri sebebiyle çalışmalarını durdurdu. ABD Başkanı Donald Trump da koronavirüs tedavisinde Elli Lilly tarafından üretilen bir ilacı kullanmış ve ilacı “devaya eşdeğer” olarak tanımlamıştı.

Elli Lilly’nin açıklaması, bir aşı gönüllüsünün hastalanması üzerine aşı çalışmalarını durduran Johnson & Johnson firmasından bir gün sonra geldi.

ABD’li müfettişler, Elli Lilly’nin koronavirüs tedavisi için ürettiği ilaçta kullandığı bir bitkiyle ilgili olarak bitkinin üretim süreciyle ilgili verilerin geçen yıl tüm veritabanlarından silindiğini ve bitkiyle ilgili tıbbi denetlemelerin düzenli yapılmadığını tespit etmişti. 

ABD, koronavirüsle mücadelede büyük güçlük çeken İran’a yönelik ambargoyu artırıyor

ABD’de Trump hükümeti, salgından sert bir biçimde etkilenen İran’ın salgınla mücadele için Uluslararası Para Fonu’na (IMF) yaptığı 5 milyar dolarlık borç talebine karşı çıktı. ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımlar sebebiyle birçok İranlı temel ihtiyaç ve ilaçlara ulaşamıyorken Trump hükümeti geçen hafta içinde de 18 İran bankasına daha ambargo uygulama kararı almıştı. 

ABD’nin New York Times gazetesinin editörleri ise yayımladıkları bir açıklamayla koronavirüs salgınının üçüncü dalgasını fazlasıyla ağır bir şekilde geçiren milyonlarca İranlı için ABD tarafından uygulanan ambargoların kaldırılmasını talep etti. New York Times çalışanları ayrıca, İran hükümetinden de siyasi tutukluların serbest bırakılmasını istedi. 

İran, salgından en sert biçimde etkilenen Ortadoğu ülkesi. Bugüne kadar ülkede 29 bin 70 kişi koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybederken 500 binin üzerinde kişi virüse yakalandı.

Salgın Avrupa’da yayılmaya devam ediyor

Avrupa Birliği (AB), Avrupa kıtasında yayılma hızını artıran koronavirüs sebebiyle yeni önlemler almaya karar verdi. AB tarafından yapılan açıklamaya göre, önlemler kapsamında Avrupa kıtası için interaktif bir koronavirüs haritası oluşturulacak. Haritada yeşil renk ile az riskli bölgeler, kırmızı ile de yüksek riskli bölgeler gösterilecek. Ayrıca üye ülkeler arasında seyahatlerin daha güvenli yapılabilmesi için test sayısı ve karantina denetlemeleri artırılacak. 

Koronavirüs pek çok Avrupa ülkesinde yayılmaya devam ederken Hollanda’da dört haftalık kısmi bir karantina uygulaması getirildi. Slovakya ve Çekya’da okulların kapatılmasına karar verilirken İtalya’da partilere ve özel toplanmalara yasak getirilerek kapalı alanlarda en fazla altı kişinin toplanmasına izin verilmesi yönünde yeni bir karar alındı.

New York Filarmoni Orkestrası, 2020-21 sezonu konserlerini iptal etti

New York Filarmoni Orkestrası, salgın nedeniyle 2021 yılının Haziran ayına kadar olan bütün konserlerini iptal etti. Orkestranın kararı hakkında konuşan New York Filarmoni Orkestrası Başkanı Deborah Borda, konserleri iptal etmekten başka çarelerinin kalmadığını ve gelecek yılı iple çektiklerini söyledi.

Derleyen: Cemre Su Arvas

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.