Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sibirya’daki tarihi ahşap evlerin geleceği belirsiz: Rus hükümetinin müdahalesi yetersiz, yatırımcı bulmak zor

Rusya’nın kuzeyindeki Sibirya bölgesinin Tomsk şehrinde bulunan sembolik ve tarihi ahşap evler, bakımsızlıktan yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Tarihçiler bu ahşap evlerin geleceğinin belirsiz olduğunu, hükümetin müdahalede çok yavaş kaldığını söyledi. 

Tarihçi Sergei Maltsev, tadilat yapılmadığı ve gerekli destek verilmediği için bu evlerde yaşayanların zorlandığını söyledi.

Maltsev, 575 binlik nüfusa sahip şehirde iki bin kadar tarihi ev olduğunu ve bu evlerin 100’den azının devlet tarafından kültür mirası olarak tanımladığını belirtti. Ahşap evlerden bazıları emlak piyasasına kurban gidiyor ve belediye başkanının emriyle yıkılabiliyor. 

Ahşap evlerin yıkılmasının önüne geçmek için 2016 yılında bir proje başlatıldı. Proje ile hedeflenen, Tomsk’taki ahşap evleri de kapsayan “tarihi koruma bölgesi” ilan edilmesiydi. Ancak proje çok yavaş ilerlediği için herhangi bir sonuç alınamadı. 

Ahşap evleri sembolik bir fiyata kiraya vermek de bir başka projeydi. Kiracılar kiraladıkları ahşap evin tadilatını yapmak şartıyla cüzi bir rakam ödeyecekti. Maltsev bu projenin işe yaradığını ancak üç yıl içinde sadece 10 evin kurtarılabildiğini söyledi. Maltsev “Uzun sürüyor ve ülkenin şu an içinde bulunduğu ekonomik duruma bağlı olarak çok az yatırımcı var” dedi. 

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.