Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Futbol Federasyonu, kurum içinde cinsiyetçi davranışlar, şiddet ve uygunsuz iş ilişkileri gibi iddialarla karşı karşıya

Fransa Futbol Federasyonu (FFF) genel merkezi çalışanları arasındaki fiziksel şiddet ve cinsiyetçilik iddiaları ülkeyi karıştırdı. Kurum içindeki çalışma düzeninin kötüye gittiğini düşünen FFF Başkanı Noel Le Graet’in bağımsız bir danışmanla anlaşarak genel merkezdeki sorunları tespit etmesini istediği belirtilirken ortaya atılan iddialar sonrası federasyonda köklü değişikliklerin yapılması gündemde.

2018 yılında Rusya’da düzenlenen son FIFA Dünya Kupası’nı ve geçen yıl Fransa’da düzenlenen FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nı kazanan Fransa’da, lig ve milli takımlardan sorumlu kurum olan Fransa Futbol Federasyonu (FFF), genel merkezinde çalışanlara yönelik cinsiyetçi davranışlar, şiddet ve uygunsuz iş ilişkileri gibi suçlamalarla karşı karşıya.

New York Times’ın haberine göre, uzun süredir FFF Başkanı olarak görev yapan Noel Le Graet, yaklaşık iki yıl boyunca kurum içindeki çalışma koşullarına yöneltilen şikayetlerden sonra düğmeye basarak bağımsız bir uzman olan Eric Moliere ile anlaştı. Le Graet, Moliere’den çalışanların iş ilişkileri hakkında bir rapor hazırlamasını ve mevcut sorunları tespit etmesini istedi.

Fransa Futbol Federasyonu Başkanı Noel Le Graet

Haberde ayrıca, Le Graet’in geçen ay federasyonda çalışanlara elektronik posta ile “Bir süredir ekip içindeki işlevsizlik ve gergin iş ilişkilerinden haberdarım. Bu durumun uzamasını istemiyorum. Organizasyonumuza ve aramızdaki uygun çalışma ortamına zarar veriyor” dediği aktarıldı.

New York Times’a konuşan bazı federasyon yetkilileri, kurum içi anlaşmazlıkların federasyonun misyonuna zarar verdiğini ve kötü çalışma koşullarının bazı üst düzey çalışanların federasyondan ayrılmasına yol açtığını, bunun da zaman içinde Fransa milli takımlarının performansını negatif bir biçimde etkileyebileceğini söyledi.

Federasyonun kadın takımlarında yaşanan anlaşmazlıklara da dikkat çeken yetkililer, geçen yıl ülkede düzenlenen FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nı kazanma başarısı gösteren Fransa Kadın Milli Futbol Takımı’ndan bazı oyuncuların, antrenörleri Corinne Diacre ile anlaşamadıkları ve bu nedenle Diacre ayrılana kadar takımda oynamak istemediklerini anlattı.  

2019 yılında Fransa’da düzenlenen FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nı kazanan Fransa Kadın Milli Futbol Takımı

Federasyonun mevcut ve eski çalışanları ayrıca, federasyon içinde kullanılan cinsiyetçi dil ve uygulanan cinsel istismardan dolayı kadın çalışanların bir hayli stresli olduğunu belirtti. Çalışanlar, düzenli olarak yapılan personel etkinliklerinde ikram edilen alkolün çalışma ortamını zedelemesiyle uygunsuz davranışların arttığı ve özellikle kadın görevlilerin alkolün etkisiyle zaman zaman tacize uğradıklarını sözlerine ekledi. Çalışanların anlattıklarına göre, federasyondan bir idari personel federasyonda düzenlenen alkollü bir etkinlik sonrası izinsiz bir biçimde kadın personel için ayrılan odaya girdi. 

Federasyondaki yetkililere göre, genel merkezdeki sorunların önemli bir kısmı, önemli görevlerdeki 17 yöneticinin öne çıkmak için birbirleriyle rekabet etmesinden kaynaklanıyor. Yetkililer, federasyon içinde pek çok kişinin iki yıldır devam eden bu durumu gizlemesini “üzücü bir paradoks” olarak tanımlarken Başkan Le Graet, şu an için odak noktasının yönetim ve ekip üyelerinin arasındaki ilişkiyi düzeltmek olduğunu söyledi. Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) yönetim kurulunda da yer alan Le Graet, federasyonun çalışma ortamında gözlemlenen bozuk düzeni iyileştirmek için, Moliere’in hazırladığı rapora göre hareket edeceğini söyledi. 

2018 yılında Rusya’da düzenlenen son FIFA Dünya Kupası Şampiyonluğu Fransa Milli Takımı

Federasyonda çalışan ve gazeteye ismini vermek istemeyen üst düzey bir yönetici, iddialar hakkında “Kimsenin kurtarılmaması gerektiğini düşünüyorum. Başkan dahil olmak üzere herkesin hesap vermesi gerekli. Kimse futbolu önemsemiyor. Herkes sadece kendini düşünüyor. Yeni bir başlangıca ihtiyacımız var, yoksa beş sene içinde saha içindeki başarılarımızı kaybedebiliriz” dedi. 

Bir dönem federasyonda pazarlama direktörü olarak çalışan Florence Hardouin, birlikte çalıştıkları dönemde Le Graet’e çok fazla şikâyet gittiğini söyleyerek, kurumun dışarıdan bir uzmanla çalışmasının sağlıklı olacağını söyledi. Hardouin ayrıca, “Bütün bunlar gelişmemize, ilerlememize ve daha iyi olmamıza izin verecek” diye konuştu. 

Florence Hardouin ve Noel Le Graet

FFF sözcülerinden biri New York Times’ın röportaj teklifini, “Federasyonda iç savaş yok. Bu yanlış, saçma ve sahte bir haber” diyerek reddetti.

İş ortamı hakkında negatif düşüncelere sahip olduklarını belirten ve çoğu kadın olan çalışanlar ise gazeteye yaptıkları açıklamalarda, kendilerine yönelik kötü davranışlara tepki vermek için şimdilik Moliere’in raporunu beklediklerini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.