Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Samsun’un Bekdemir Köyü’nde kurulan taşocağı şantiyesinde, belediye ekipleri köylünün tapulu arazisine girdi, ağaçları kesti: “Verdikleri zararlar nasıl telafi edilecek?”

Samsun’un Kavak ilçesine bağlı Bekdemir Köyü’nde, büyükşehir belediyesinin ormanlık alanda başlattığı taşocağı çalışmalarına köylüler tepki gösterdi. Köyün doğal yapısının ve ormanlık alanın bozulmasını istemeyen köylüler bir araya gelerek taşocağına karşı fidan dikme eylemi yapıp yasal süreç başlattı. Bekdemir köylülerinden veteriner Fatih Lafçı, köylerinde neden taşocağı istemediklerini ve taşocağına karşı verdikleri mücadeleyi anlattı. 

“Taşocağı hatasından elbet dönecekler ancak şimdiye kadar verdikleri zararlar nasıl telafi edilecek?”

Kavak ilçesindeki Bekdemir Köyü’nde Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan taşocağı şantiyesine köylüler karşı çıktı. İddiaya göre taşocağı için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alınmadı, iş makinalarının yoldan geçebilmesi için birçok ağaç kesildi. Bekdemir köylülerinden veteriner Fatih Lafçı, “Köyümüz çok güzel bir ormanlık alana sahip. Belediye buraya taşocağı kuruyor, bu çok acı. Köylüler olarak kenetlenmiş durumdayız. Bu taşocağı hatasından elbet dönecekler ancak şimdiye kadar verdikleri zararlar nasıl telafi edilecek?” dedi.  

Taşocağı şantiyesi kurulan bölgede, koruma altındaki yabani orkideler yetişiyor

Taşocağı çalışmaları için kesilen ağaçlar

Taşocağı şantiyesinin kurulduğu bölgede yıllanmış ağaçların dışında tarihi eser kalıntılarının ve koruma altındaki yabani orkidelerin de olduğunu aktaran Lafçı, “Geçen sene haziran ayında Kavak ilçesinde, koparılması yasak olan yabani orkideden koparan iki kişiye 120 bin lira para cezası verildi, şimdiyse belediye bu bitkinin yetiştiği yere taş ocağı kuruyor” dedi. 

İş makinaları geçemeyince yol kenarındaki ağaçlar kesilmiş 

Köy sakinleri olarak Samsun Çevre İl Müdürlüğü’ne ÇED raporuyla ilgili bilgi almak için başvurduklarını dile getiren Lafçı, “Arazi sahiplerinin izni olmadan iş makinaları köylünün arazisine sokuldu. Bu konuda savcılığa şikayette bulunduk. İş makinalarının üzerinde belediyenin amblemleri var. İş makineleri yoldan geçmeyince yol kenarındaki ağaçlar kesilerek köylünün arazileri yol genişletmek için kullanılmış” diyerek iş makinalarının köye verdiği zararı anlattı.

Taşocağı şantiyesinin sınırındaki ormanlık alan

Taşocağına karşı fidan dikme eylemi

Köylünün taşocağına karşı olduğunu ve köyde eylem yaptıklarını dile getiren Lafçı, “Dün (19 Ekim) yaptığımız eylemde tapulu arazilerimize giren iş makinaları çıkamasın diye arazilerimizin etrafına fidanlar diktik. Onlar bölgeyi talan etmeye çalışırken, biz ormanlık bölgeyi tekrar ağaçlandırmaya çalışıyoruz, vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Konuyla ilgili Samsun Büyükşehir Belediyesi’ni bilgi almak için aradık ancak görüş bildirmek isteyen kimseye ulaşamadık.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.