Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arktik Okyanusu’ndaki Laptev Denizi, gözlemlenmeye başlandığından bu yana ilk defa, ekim ayı sonlarında donmaya başlamadı

Arktik Okyanusu’nda yer alan Laptev Denizi, gözlemlenmeye başlandığından beri ilk kez, ekim ayı sonlarında donmaya başlamadı. İklimbilimcilere göre, gecikmenin arkasındaki sebep Rusya’nın kuzeyinde olağandışı bir şekilde uzun süren sıcak havalar ve sıcak Atlantik sularının istilası.

Arktik Okyanusu’nun ana kısmını oluşturan Laptev Denizi, ekim ayının sonuna gelinmesine rağmen henüz donmadı. The Guardian’da yer alan habere göre, iklimbilimciler Laptev Denizi’ndeki gecikmiş yıllık donmanın sebebini Sibirya’da yıl boyunca devam eden yüksek sıcaklıklar ve sıcak Atlantik sularının kuzeye doğru akışa geçmesi olduğunu düşünüyor.

İklimbilimciler bununla birlikte, bölgedeki sıcaklıklarının geçen kış dönemine göre ortalamanın beş derece üzerine çıktığını ve bu durumun dünya genelinde yaşanan iklim değişikliğinin Kuzey Kutbu’ndaki etkilerinin sadece bir parçası olduğu konusunda uyarıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Colorado Eyalet Üniversitesi’nden iklimbilimci Zachary Labe, Laptev Denizi’nin donmasındaki gecikmeyle ilgili, “Arktik bölgesinde şu ana kadar donma olmaması daha önce hiç görülmedi. 2020, hızla değişen Kuzey Kutbu ile tutarlı bir başka yıl. Sera gazlarında sistematik bir azalma olmazsa, ilk buzsuz yazımızı yaşama ihtimalimiz 21. yüzyılın ortalarına kadar artmaya devam edecek” dedi.

Ancak Laptev Denizi’ndeki buzlanmanın gecikmesi yalnızca sıcak hava ile ilgili değil. Uzmanlar, küresel iklim değişikliğinin Atlantik bölgesinden gelen akıntıları Kuzey Kutbu’na itmesi sonucunda sıcak su ile soğuk suyun arasındaki tabakanın bozulduğunu ve bu durumun buzun oluşmasına engel olduğunu belirtti. 

ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi çalışanlarından Walt Meier, “Uydu kayıtlarının incelenmesinden bu ya da kaydedilen en düşük buz kalınlıklarını son 14 yılda kaydettik” diye konuştu. Meier, Kuzey Kutbu’ndaki eski buzulların neredeyse hepsinin kaybolmaya başlayarak yerlerine daha mevsimsel buzlar bıraktıklarını söyledi. Meier ayrıca, buzlarda kaydedilen ortalama kalınlığın 1980’lerdeki kayıtlara göre yarı yarıya düşmüş olduğunu sözlerine ekledi. 

Meier, Kuzey Kutbu’nun ilk buzsuz yazını yaşayana kadar bu düşüş eğiliminin devam edeceğini belirterek, “Veriler ve modeller, bunun 2030 ile 2050 arasında gerçekleşeceğini öne sürüyor” dedi.

Araştırmacılar, Laptev’de donmanın gecikmesi halinde oluşan buzul tabakasının daha ince olacağını ve Fram Boğazı’na ulaşmadan erimeyebileceğini düşünüyor. Bu durum ise Kuzey Kutbu’nda yaşayan kutup ayıları, balıklar ve diğer canlılar için daha az besin olacağı anlamına geliyor.

Alfred Wegener Enstitüsü’nde çalışan Dr.Stefan Hendricks’e göre Laptev Denizi’ndeki gecikme acımasız fakat şaşırtıcı değil: “Bu durum şok etmekten çok, sinir bozucu. Uzun süredir tahmin ediliyordu ancak karar mekanizmaları yeterli önlemleri almadılar.”

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.