Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Marmara Üniversitesi’nde uzaktan eğitim sistemi krizi: “Bazı hocalar, ders başı 150 liralık hazır sistemin kullanılması için öğrencileri zorluyor”

Türkiye’de 2020-2021 akademik dönemi, tüm üniversitelerde başladı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), ilk dönemin çevrimiçi şekilde olacağını açıklarken çoğu üniversitenin çevrimiçi sisteminde sıkıntılar sürüyor. 

Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde, üç farklı dersin öğretim üyeleri, Pearson adlı sistem üzerinden çevrimiçi sınavları yapacağını, her ders için 150 liralık ücreti olan sistemi tüm öğrencilerin alması gerektiğini belirten açıklamalar yaptı. 

Mühendislik Fakültesi’nde okuyan öğrenciler, sosyal medyadan duruma tepki gösterirken üniversite yönetiminden herhangi bir açıklama yapılmadı. 

Medyascope’tan Hazar Dost, Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencisi Duhan Çatal ile yaşanan duruma dair konuştu. 

“Resmi olmayan bir sistem için bizden 150 lira istiyorlar”

Duhan Çatal, hocaların, mevcut sistemdeki sıkıntılara çözüm olarak Pearson adlı sistemi önerdiklerini belirtirken “Normalde hocalar sisteme ödev yüklüyordu, biz oradan ödevleri yapıp tekrar sisteme yüklüyorduk. Bu şekilde puanlarımız veriliyordu. Ama hocalar şimdi, Pearson adlı sisteme kayıt olmazsak sınava giremeyeceğimizi söylüyor” dedi. Çatal, üçüncü sınıf öğrencilerinin dışında, fakültenin diğer sınıflarında da bazı hocaların, bu sistemin kullanılacağını ve öğrencilerin bir an evvel bu sistemi edinmelerini gerektiğini söylediklerini dile getirdi.

“Her ders için 150 lira vereceğiz”

Pearson adlı sistemden her ders için ayrı kitap ve kod alındığını belirten Çatal, “Pearson’da her ders için ayrı kod alıyorsun, bu kodun ücreti 150 lira. Üç dersin hocası da sınavları buradan yapacaklarını söyledi, toplam 450 lira ücret ödememiz gerekiyor” diye konuştu.  

“Sistem her kişi için farklı sorular atıyor, notu otomatik hesaplıyor”

Öğrenciler, hocaların Pearson adlı sistemi tercih etmelerindeki temel nedenin işlerini kolaylaştırmak olduğunu söyledi. Sistem, her öğrenciye havuzunda bulunan farklı soruları gösteriyor, sınav bittiğinde otomatik şekilde puanlıyor. Çatal bu duruma dair, “Sınav zamanlarında hocaların yoğunluğunu azaltacak bir sistem. Fakat her öğrencinin bunu alacak durumu olmayabilir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler