Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gine’de cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında düzenlenen protestolarda bir hafta içerisinde 21 kişi hayatını kaybetti

Batı Afrika ülkesi Gine’de, 82 yaşındaki Devlet Başkanı Alpha Conde’nin, 18 Ekim’de düzenlenen seçimleri kazanarak üçüncü kez devlet başkanı seçilmesinin ardından ülke genelinde başlayan protestolarda can kaybı artıyor. Gine devlet televizyonu RTG, geçen pazartesi (19 Ekim) günü başlayan protestolarda şimdiye kadar en az 21 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.  

Gine Cumhuriyeti’nde seçim heyecanına şiddet olayları damga vurdu. 82 yaşındaki Alpha Conde, cumartesi (23 Ekim) günü açıklanan resmi sonuçlara göre son derece çekişmeli geçen seçimleri kazanarak üst üste üçüncü kez devlet başkanı olarak seçildi. 18 Ekim’deki seçimlerde, Conde’nin rakibi olan Gine Demokratik Güçler Birliği adayı Cellou Dalein Diallo ise seçim sonuçlarının şaibeli olduğunu öne sürdü ve kendi zaferini ilan etti. 

68 yaşındaki muhalefet lideri Diallo, AFP’ye verdiği demeçte, polisin günlerdir ablukaya aldığı başkent Conakry’deki evinde bazı uluslararası elçilerle görüştüğünü ve seçim sonuçlarını anayasa mahkemesine taşıyacağını açıkladı. 

RTG, Conde’nin seçimleri kazandığını ilan etmesinin ardından 19 Ekim’de başlayan protestolarda, bugüne kadar güvenlik güçlerinin de aralarında bulunduğu 21 kişinin hayatını kaybettiğini duyururken muhalefet partileri, hayatını kaybeden kişi sayısının 27 olduğu konusunda ısrarcı. 

Birleşmiş Milletler (BM), Gine’deki seçimlerden sonra düzenlenen şiddetli protestoları durdurmak ve arabulucu olmak için Afrika Birliği Örgütü’nden (ABÖ) ve 15 üye ülkeli Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’ndan (CEDEAO) isimlerin yer aldığı diplomatik bir heyetle ülkeye pazartesi (26 Ekim) günü ziyaret gerçekleştirdi.  

Cumhurbaşkanı seçilen Conde karşısında düzenlenen protestoların pazartesi (26 Ekim) günü de devam etmesi bekleniyordu. Ancak yetkililer, ülke çapında düzenlenmesi beklenen protestolara oldukça düşük bir katılımın gerçekleştiğini aktardı.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.