Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk-İş, torba yasaya karşı 81 ilde sokağa çıktı: “’İstihdamı artıracağız’ deyip işçiler güvencesizliğe, sendikasızlığa mahkûm edilemez”

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri süren torba yasaya karşı, 81 ilde basın açıklaması düzenledi.

Torba yasadaki güvencesiz, esnek ve kuralsız çalışmayı öngören, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldıran düzenlemeye tepki gösteren Türk-İş’in Türkiye genelinde yaptığı eylemlerde, ortak bir metin okundu.

Ankara

Türk-İş Genel Merkezi önünde yapılan açıklamaya, Türk-İş üyeleri, temsilcileri ve yöneticileri katıldı. “Kıdeme uzanan eller kırılsın”, “Kölelik yasasına hayır” dövizleri taşınan açıklamada konuşan Türk-İş Ankara Temsilcisi Nihat Zengin, “Geçen hafta TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba kanun teklifi ile bizlerin yıllardan beri karşı durduğu esnekleşme ve güvensizleştirme konuları tekrar gündeme geldi” dedi.

İşsizlik Sigortası Fonu’nun işveren için kullanıldığını belirten Zengin, “Meclis’ten geçen sözümona istihdam paketi, işverenlere teşvik, muafiyet, af getirmektedir. İşçinin emeği sermayenin sömürüsüne bırakılmaktadır. Türk-İş yıllardan beri esnekleşme, güvensizleştirme ve kuralsızlaştırmaya karşı verdiği mücadeleyi aynı kararlılık ve azimle sürdürmektedir. Salgın koşulları fırsata dönüştürülmek istenmektedir. Çalışma hayatını işçiler aleyhine dönüştürmek için çabalayanlara yanıtımız çok açıktır: Yapamayacaksınız, yaptırmayacağız” diye konuştu.  

Salgın koşullarında işsizlikle mücadelenin böyle olmaması gerektiğini belirten Zengin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İstihdamı artıracağız deyip işçiler güvencesizliğe, sendikasızlığa mahkûm edilemez! İşçiler zorla ücretsiz izne çıkarılarak, günlük 39 TL ile yaşamak zorunda bırakılamaz! Sosyal diyaloğun içini boşaltarak iş barışı sağlanamaz! İşçiye ölümü gösterip sıtmaya razı olmaları beklenerek işsizlikle mücadele edilmez! TBMM’deki sözkonusu düzenleme ‘işçiye ölümü gösterip sıtmaya razı etme’ düzenlemesidir. Bugün rüzgâr eken yarın fırtına biçecektir. İşçinin bu düzenlemeye vereceği yanıt nettir: Mücadele, mücadele!”

İstanbul

İstanbul’daki eylem Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği önünde gerçekleştirildi. Ortak basın metnini Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Adnan Uyar okudu. Açıklamaya Türk-İş’e bağlı sendikaların üye ve yöneticileri katıldı.

Mersin

Türk-İş Mersin Temsilciliği de konuya dair sendika binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya konfederasyona bağlı sendika üyeleri katıldı. “Kölelik yasasına hayır” pankartının açıldığı açıklamada, “İşçiler el ele genel greve” ve “Ankara, Ankara duy sesimizi, bu gelen işçilerin ayak sesleri” sloganları atıldı. Açıklamada konuşan Türk-İş Mersin İl Temsilcisi İrfan Gültekin, konfederasyo tarafından hazırlanan ortak metni okudu.

Adana

Türk İş 4. Bölge Temsilciliği, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye devam eden güvencesiz, esnek ve kuralsız çalışmayı öngören torba kanun taslağına karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Bayrak Parkı’nda yapılan açıklamada, Türk İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, hazırlanan ortak metni okudu.

Diyarbakır

Türk-İş 7. Bölge Temsilciliği, Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesindeki bölge temsilciliği önünde, sendika temsilcileriyle açıklama yaptı. Bölge Temsilcisi Bahri Zülküf Karakoç, komisyondan geçen torba yasanın yıllardan beri karşı durdukları esnekleşme ve güvencesizleştirmeyi tekrar gündeme getirdiğini belirtti.

İzmir

İzmir’de Türk-İş Ege Bölge Temsilciliği önünde yapılan açıklamaya Türk İş’e bağlı sendikaların şube başkanları ve yöneticileri katıldı. “Maden işçisi yalnız değildir”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganlarının atıldığı açıklamada, maden işçilerinin direnişi selamlanırken geçen günlerde yaşamını yitiren kargo işçisi de anıldı.

Kocaeli

Türk-İş Kocaeli İl Temsilciliği önündeki eyleme konfederasyona bağlı şube başkanları ve temsilciler katıldı. Burada konuşan Türk-İş Kocaeli İl Temsilcisi ve Türk Metal Kocaeli Şube Başkanı Yakup Yıldız, yıllardır karşı durdukları esnekleşme ve güvensizleştirme tartışmalarının tekrar gündeme geldiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.