Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya’da ülkenin en büyük basın grubu News Corporation’ın başkanı Rupert Murdoch’a karşı başlatılan çevrimiçi dilekçe kampanyasında rekor sayıda imza toplandı

Avustralya’nın en büyük basın grubu News Corporation’ın başkanı Rupert Murdoch’un Avustralya haber medyasındaki hâkimiyetinin soruşturulması için eski Avustralya Başbakanı Kevin Rudd tarafından başlatılan çevrimiçi dilekçe kampanyasında 420 bin imza toplandı. 

Eski Avustralya Başbakanı Kevin Rudd tarafından 12 Ekim Pazartesi günü imzaya açılan dilekçede, Rupert Murdoch‘un başkanı olduğu News Corporation adlı basın grubunun medya sektöründe tekelleşme yarattığı iddiasının soruşturulması talep edildi.

Avustralya Kraliyet Soruşturma Komisyonu tarafından yapılan çağrı sonrasında Avustralya Parlamentosu‘nun internet sitesinden çevrimiçi olarak paylaşılan dilekçe, 18 gün içinde 420 bin 96 kez imzalanarak ülkede daha önce iklim değişikliğin araştırılması için düzenlenen ve 404 bin 538 kişi tarafından imzalanan dilekçeyi geride bırakarak rekor kırdı.

Dilekçeyi imzalayanlar arasında, Murdoch’un kontrol ettiği kuruluşlar tarafından desteklenen ve 2018 yılında istifa eden bir önceki Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull‘un da olduğu belirtildi.

2007- 2010 yılları arasında görev yapan eski Başbakan Kevin Rudd tarafından paylaşılan dilekçede “Bu güç rutin olarak, editoryal görüşleri ve haberciliği harmanlayarak iş ve siyasetteki muhaliflere saldırmak için kullanılıyor. Bunlar konuşma özgürlüğünü kısıtlıyor ve kamuoyundaki tartışmaları baltalıyor” denildi. Rudd, dilekçe kampanyasını başlatırken yaptığı açıklamada, News Corporation grubunu “basında tekelleşmeye sebebiyet veren demokrasi üzerindeki bir kanser” olarak nitelendirdi.

News Corporation Başkanı Rupert Murdoch

Merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York şehrindeki Rockefeller Center binasında bulunan News Corporation, dünyanın dört bir yanında kitap, gazete, dergi, radyo, spor takımı, film stüdyosu, kablo ve uydu yayın dağıtımcılarıyla birlikte internet sitelerine ve çeşitli küçük kuruluşlara sahip.

Avustralyalı siyasi analistlere göre, dilekçenin rekor sayıda imza toplamasına karşın News Corporation’ın bünyesindeki kurumlar tarafından desteklenen Başbakan Scott Morrison liderliğindeki muhafazakâr hükümetin, dilekçedeki talepleri kabul etmesi oldukça düşük bir ihtimal.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.