Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Koronavirüs vaka sayısı tüm dünyada 50 milyonu aştı, salgının tehdit ettiği bazı İtalyan köyleri yok olabilir, Filipinler’de bahçe bitkisi furyası başladı

Koronavirüs vakalarının sayısı tüm dünyada 50 milyonu aştı, 1 milyon 250 binden fazla insan hayatını kaybetti. Rekor sayıda vaka bildiren İtalya’da salgının tehdit ettiği bazı küçük köyler yok olabilir. Filipinler’de bahçe bitkileri furyası yaşanıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Fotoğraf: Taylor Glascock, The New York Times

Koronavirüs vaka sayısı tüm dünyada 50 milyonu aştı, 1 milyon 250 binden fazla kişi hayatını kaybetti

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, dünya çapında koronavirüs vakalarının sayısı 50 milyonu aştı. Pazar günü (8 Kasım) itibarıyla dünya genelinde toplam 50 milyon 52 bin vaka kaydedildi.

9 milyon 879 bin ile en yüksek enfeksiyon sayısına sahip Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) 8 milyon 507 bin ile Hindistan ve 5 milyon 653 bin ile Brezilya izliyor. Rusya en yüksek vaka bildiren ülkeler arasında 1 milyon 760 bin ile dördüncü sıradayken, onu 1 milyon 709 bin ile Fransa takip ediyor.

Johns Hopkins Üniversitesi’ne göre, vakaların 30 milyondan 40 milyona ulaşması 32 gün sürerken 40 milyondan 50 milyona çıkması 21 gün sürdü. Ayrıca, koronavirüs enfeksiyonu sebebiyle dünya çapında toplam 1 milyon 250 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Fotoğraf: Alessandro Grassani, The New York Times

İtalya rekor sayıda yeni koronavirüs vakası bildirdi

New York Times’a göre, İtalya son günlerde rekor sayıda günlük vaka bildirdi. Cumartesi günü (7 Kasım), bir günde açıklanan vaka sayısında rekor kırarak 39 bin 809 yeni koronavirüs vakası bildiren İtalya, bunun yanında 425 ölüm kaydederek günlük en yüksek ölüm sayısına da ulaştı.  

Fotoğraf: Alessio Mamo, The Guardian

Koronavirüsün tehdit ettiği bazı küçük İtalyan köyleri yok olabilir

Koronavirüs salgını, İtalya’nın Sicilya bölgesindeki bazı köylerin varlığı için potansiyel bir tehdit oluşturuyor.  

Kalfa Dağı‘nın eteğindeki ormanlar arasında yer alan Roccafiorita, Güney İtalya’nın en küçük köyü olarak biliniyor. Yaş ortalamasının 60’ın üzerinde olduğu 187 nüfuslu köy, koronavirüs salgını nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

“Koronavirüs öncesinde demografik çölleşme küçük kasabalarımızı zaten etkilemişti” diyen Ulusal Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Mario Alvano, sözkonusu yerleşim birimlerinde doğum oranlarının, ölüm oranlarından 30 kat düşük olduğuna dikkat çekti.  

Fotoğraf: Heng Sinith, Associated Press

Kamboçya’nın başkentinde okullar tekrar kapanıyor

Kamboçya‘nın başkenti Phnom Penh‘in Kandal bölgesindeki okullar, geçen hafta Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto‘nun ülkeyi ziyaretinin son günü yapılan koronavirüs testinin pozitif çıkması üzerine iki hafta süreyle kapatılacak.

Mart ayından itibaren kapalı durumdaki okullar, geçen pazartesi günü yeniden açılmıştı. Ancak yerel basında çıkan haberlere göre, Kamboçya Eğitim Bakanlığı devlet ve özel okullardaki sınıfların tekrar çevrimiçi eğitime geçeceğini duyurdu.

Kamboçya Sağlık Bakanlığı, cumartesi günü (7 Kasım) yaptığı açıklamada, şimdiye kadar sadece Szijjarto ile teması olan Kamboçyalı bir korumanın koronavirüs testinin pozitif çıktığını bildirdi. Bunun üzerine Kamboçya Başbakanı Hun Sen, gerekli önlemlerin hiçbir riske yer bırakılmayacak şekilde alınacağını söyledi.

 Filipinler’de bitkilere olan talep salgın sonrası tavan yaptı

Koronavirüs kısıtlamalarıyla ev bitkisi talebinin arttığı Filipinler’de, “bitkidemik” olarak adlandırılan bir furya yaşanıyor. Talebin artması üzerine bitki fiyatlarının yükseldiği ülkede halk gözünü, parklar ve koruma altındaki ormanlarda yetişen endemik türlere dikti.

Evden çıkamayan Filipinliler, bahçelerde ve balkonlarda yetiştirilen narin çiçeklerin ve geniş yapraklı bitkilerin fotoğraflarını sosyal medya hesaplarından paylaşıyor.

Ülkede bazı bitki türlerinin fiyatları salgın öncesine kıyasla 60 katına çıkmış durumda. Bahçe bitkileri satıcısı Arlene Gumera-Paz, aylar sonra kapılarını tekrar açtıktan sonra günlük satışlarının üç katına çıktığını belirtti.

Filipinli yetkililer sosyal medyada paylaşılan bazı bitki türlerinin yalnızca bölgenin korunan alanlarında bulunduğunu fark edince, korucuları yasadışı ağaç kesimi konusunda uyardı. Baguio Şehri Çevre ve Parklar Yönetim Ofisi sorumlusu Rhenan Diwas, şu ana kadar beş kişinin çiçek çalarken yakalandığını söyledi.

Derleyen: Yusuf Said Akcakaya

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.