Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kenya’da 100 yaşındaki incir ağacının otoyol yapımı nedeniyle yerinden sökülmesi kararına halk tepki gösterdi

Kenya’nın başkenti Nairobi’de yaklaşık yüz yaşındaki incir ağacının, otoyol projesi için söküleceği açıklandı. Kenya hükümet yetkilileri, ağacın başka bir yere dikileceğini söyleseler de halk bu sözün yerine getirilmeyeceğini düşünüyor. Ağacın kesilmesine ve otoyol projesine karşı çıkan Kenyalılar, projenin ülkeye fayda sağlamayacağı görüşünde.

Kenya hükümet yetkilileri, başkent Nairobi’de yapılacak yeni otoyol için şehrin ünlü incir ağacını sökme kararı aldı. Ülke genelinde tepkilere yol açan karara göre ağacın başka bir yere güvenli bir şekilde yerleştirileceği sözü verilmesine karşın halk ve çevreci gruplar, bu karardan dönülmesini istiyor. 

Tepkilere rağmen Nairobi halkı için bir sembol olan ağacın günleri sayılı. Ağaç, Nairobi şehri boyunca inşa edilmekte olan dört şeritli bir otoyolun güzergâhında yer alıyor. Hükümet yetkilileri, ağacı başka bir yere nakletme sözü verse de konunun uzmanları bu denli büyük bir ağacın başka bir yere taşınmasının mümkün olmadığını söylüyor.

Yapımı süren eden Nairobi otoyolu güzergâhında birçok ağacın kesildiğini ve şehir merkezindeki Uhuru Parkı’nın da tehlike altında olduğunu söyleyen halk, oldukça öfkeli ve projeye karşı çıkıyor. Halkın projeyi istememesinin bir diğer nedeni de Çin’in desteğiyle yapılacak otoyolunun, Kenya’nın Çin’e 550 milyon dolar daha borçlanmasına yol açacak olması.

Otoyol projesi, Kenya’nın Çin ile ilişkilerini ve giderek artan dış borç sorununu gündeme getirdi. Kenya, altyapısını iyileştirmek için hayata geçirilen projeleri, özellikle Çin’den aldığı dış borçla finanse ediyor.

2022 yılında bitecek proje sonrasında Nairobi otoyolunu kullanan sürücülerden ücret alınacak ve gelirler 30 yıl içinde China Road ve Bridge Corporation’a ödenecek.

Kenyalı yetkililer ise Nairobi’nin trafiğini rahatlatacak otoyolunun gerekli olduğunu ve uluslararası alanda şehrin imajını olumlu yönde etkileyeceğini savunuyor. Kenya Ulusal Karayolları İdaresi Sözcüsü Charles Njogu, Nairobi otoyolunun şehir merkezinin tam ortasından geçeceğini ve trafiğin yoğun olduğu saatlerde yolda geçirilen süreyi azaltacağını söyledi. Njogu, projenin çevresel etkisi ve asırlık incir ağacı hakkındaki soruları ise cevaplamadı. 

2022 yılında tamamlanması planlanan proje, aynı zamanda yaklaşık dört bin kişiye iş imkânı sağlayacak.

Kenya hükümet yetkilileri Uhuru Parkı’na dokunulmayacağını söylemesine rağmen Kenyalı çevreciler buna ikna olmuşa benzemiyor. Otoyol inşaatı için çevre ruhsatı verilmesine itiraz eden konsorsiyumunun bir parçası olan Wangari Maathai Vakfı’nın kampanya başkanı Elizabeth Wathuti, “Geçmişte yaşanan diğer gelişmelerde gördüğümüz gibi, bir şey söyleniyor ve sonra söylenilenin tam tersi bir şey uygulanıyor” dedi.

Kenya yasaları, dava karara bağlanana kadar inşaatın durdurulmasını gerektiğini söylüyor ancak otoyolunun müteahhitleri China Road ve Bridge Corporation, güzergâh boyunca onlarca ağacı keserek inşaat çalışmalarına başlamış durumda.

Son dönemlerde yeşil alanların azaldığını söyleyen Nairobi sakinleri, yeni otoyolunun biyolojik çeşitliliğe de zarar vereceğini düşünüyor. Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı’nın 2020 raporuna göre, halka açık parklar, bahçeler ve oyun alanları, genişleyen kalkınma nedeniyle küçülüyor. 

Ekonomi danışmanı ve Business Daily köşe yazarı Tony Watima, projenin “mantıklı olmadığını” söylüyor. Kenya’da nüfusun büyük bölümünün kırsal alanlarda yaşadığını, bu sebeple toplu taşımaya çok az ihtiyaç duyulduğu ve insanların işe genellikle yürüyerek gittiklerini belirten Watima, çok az sayıda kişiye hizmet edecek bu yeni otobanın gerekli olmadığını vurguluyor.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.