Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tersi bir genelge yayımlanmadı: Anıtkabir 10 Kasım’da ziyaret edilebilecek

Yarın (10 Kasım 2020), Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün 82. ölüm yıldönümü. Önceki yıllarda başkent Ankara’da çok sayıda anma etkinliği yapılırken bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle 10 Kasım anmalarının nasıl yapılacağı merak konusu.

İçişleri Bakanlığı herhangi bir genelge yayımlamadı

10 Kasım anmalarına ilişkin İçişleri Bakanlığı ve Ankara Valiliği tarafından herhangi bir genelge ya da duyuru yayımlanmadı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgede, “Vali/kaymakam tarafından onaylanan tören ve kutlama programı dışında başkaca bir kurum/kuruluş tarafından program düzenlenmesine müsaade edilmeyecek” denilmişti. Ancak 10 Kasım için bu tür bir düzenlemeye başvurulmadı.

10 Kasım anmalarının merkezi yine, Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının bulunduğu Anıtkabir olacak. Hem derneklerin ve sivil toplum kuruluşlarının toplu ziyaretine hem de vatandaşların bireysel ziyaretine açık olan Anıtkabir’de 10 Kasım günleri ziyaret sırası protokole göre belirleniyor. Bu bağlamda Anıtkabir’e ziyaret ilk olarak cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) başkanı, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanları, genelkurmay başkanı, kuvvet komutanları ve diğer devlet erkânının katılımıyla yapılıyor. Aslanlı Yol’daki yürüyüşün ardından cumhurbaşkanı, Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakıyor ve Atatürk’ün hayatını kaybettiği saat olan 09.05’te devlet erkânı iki dakikalık saygı duruşunda bulunuyor. Ardından İstiklâl Marşı okunuyor ve Anıtkabir Özel Defteri imzalanıyor.

Devlet erkânı ayrıldıktan sonra Anıtkabir saat 16.00’ya kadar vatandaşların ziyaretine açık olacak. İsteyen vatandaşlar Anıtkabir’e gelerek avluda bulunabilecek veya iç kısma geçerek mozoleye çiçek bırakabilecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden iki etkinlik

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) 10 Kasım için Kızılay’daki Zafer Çarşısı’nda gazete kupürlerinden oluşan bir sergi açacak. 10 Kasım 1938 ile 10 Kasım 1954 tarihleri arasında yayımlanmış gazete manşetlerinin yer aldığı “Tarihin Matem Sayfaları” isimli sergi, saat 14.00’te Zafer Çarşısı Sanat Galerisi’nde açılacak. 13 Kasım günü ise yine ABB tarafından “Son 11 Ay” isimli müzikli tiyatral anlatı etkinliği yapılacak. Saat 19.00’da Gençlik Parkı’ndaki Büyük Sahne’de yapılacak, halkın katılımına açık etkinlik ABB TV’den de canlı yayınlanacak.

Ankara’da yarın trafiğe kapatılacak yollar

Ankara Valiliği, 10 Kasım’daki anma programları nedeniyle bazı caddelerin trafiğe kapalı olacağını duyurdu. Valilikten yapılan açıklamaya göre, başkentte saat 06.30’dan itibaren Kazım Karabekir Caddesi, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Dögol Caddesi, Anıt Caddesi, Gençlik Caddesi, Akdeniz Caddesi ve Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi ile açılan cadde ve sokaklar çift yönlü olarak programlar sona erene kadar araç trafiğine kapatılacak.

Salgın nedeniyle bu yılki ziyaretçi sayısı düştü

Koronavirüs salgını nedeniyle Anıtkabir’in ziyaretçi sayısında bu yıl düşüş yaşandı. 2020’nin ilk 10 ayında Anıtkabir, toplam 938 bin 64 kişi tarafından ziyaret edildi. Anıtkabir’i ziyaret eden toplam kişi sayısı geçen sene, 364 bini yabancı olmak üzere 6 milyon 405 bin olarak kaydedilmişti. 

Atatürk’ün naaşı Anıtkabir’e 1953’te nakledilmişti

10 Kasım 1938 günü saat 09.05’te İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yuman Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşı 10 gün sonra başkent Ankara’ya getirilerek Etnografya Müzesi’ndeki geçici kabre taşınmıştı. Atatürk’ün naaşı, ölümünün 15. yılı olan 10 Kasım 1953’te Anıtkabir’e nakledilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.