Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

65+ Yaşlı Hakları Derneği Genel Müdürü Özlem Yalçınkaya: “Tedbir denilince akla ilk 65+’lar geliyor, yaşa özgü kısıtlamalar sadece zaman kaybı”

Koronavirüs tedbirleri kapsamında Ankara ve İstanbul’da 65 yaş ve üstündeki vatandaşların 10.00 – 16.00 saatleri arası hariç sokağa çıkmaları yasaklandı. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar, 12 Kasım’dan itibaren sosyal mesafeye uymak ve maske takmak koşuluyla belirlenen saatler arasında sokağa çıkabilecek. Kararı, 65+ Yaşlı Hakları Derneği Genel Müdürü Özlem Yalçınkaya ile konuştuk. Salgının yeniden hızlı bir şekilde yayıldığını söyleyen Yalçınkaya, bu kısıtlamaların yaşa dayalı olmaması gerektiğini vurguladı. 

“Yaşa özgü kısıtlamalar sadece zaman kaybı”

65+ Yaşlı Hakları Derneği Genel Müdürü Özlem Yalçınkaya, yaşa dayalı kısıtlamaların salgında doğrudan riski azaltmada bir etkisi olmadığı düşüncesinde. Sözkonusu kısıtlamaların, belli saatlerde evde, belli saatlerde dışarıda olan 65 yaş ve üzerini koruyamayacağını belirten Yalçınkaya, şöyle konuştu:

“Yaşa özgü kısıtlamalar sadece zaman kaybı. Yaşa dayalı kısıtlamaların, sayıların ve riskin azalmasına doğrudan etkisi olduğunu düşünmüyoruz. Evde tek olmayan yaşlıları da düşününce belli saatlerde evde olmak, belli saatlerde dışarda olmak onları korumayacak. Bu tedbir korumaktan ziyade biraz kozmetik bir önlem gibi. ‘Sayılar çok arttı ve bazı önlemler almamız gerekiyor’ dendiği zaman maalesef akla ilk 65 yaş üstü geliyor. Bu 65 yaş üstünü iyice mağdur etmekten, onların üzerindeki belirsizliği artırmak ve gözden çıkarılmış hissini derinleştirmekten başka bir işe yaramayacak gibi gözüküyor. O yüzden kararın bu hali bizim doğrudan ‘bir önlem olarak’ algılayabildiğimiz bir karar değil. Biz daha kapsayıcı, herkesi bağlayacak önlemlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz. Salgının ciddiyetinin farkındayız. Fakat kararların herkesi kapsayıcı olması gerektiğini düşünüyoruz.”

“Bu kararlar güçsüzleştirmekten, kırılganlaştırmaktan başka hiçbir şeye yaramayacak”

İstanbul Valiliği’nin açıklamasında, “Kamu görevinin niteliği, mevcut durumun aciliyeti ve kamu hizmetinin sürekliliğinin sağlanmasında hizmetine ihtiyaç duyulacak doktorlar, sağlık çalışanları, eczacılar, seçimle işbaşına gelmiş kamu görevlileri, sosyal hizmet kuruluşlarının personeli vb. olmak üzere; kamu görevlileri, işletme sahibi, esnaf, tüccar, sanayici, çiftçi, serbest meslek sahipleri ile çalışanlardan aktif sigortalılıklarını gösteren SGK hizmet belgesi, vergi kaydı, şirket yetki belgesi, oda veya birlik kimliği vb. belgelerden biriyle belgeleyenler ile meslek odaları başkanlarının muaf tutulmasına karar verilmiştir” maddesi yer alıyor. 

Bu maddenin, 65 yaş ve üzeri olup çalışmayan vatandaşlar için dışlanma hissi yaratıp yaratmadığı Yalçınkaya’ya sorduk. Bahsedilen maddenin iki soruyu beraberinde getirdiğini söyleyen Yalçınkaya, şöyle devam etti:

“Bu madde iki soruyu da beraberinde getiriyor: Birincisi, formel anlamda 65 yaş olup ekonomiye bir katkısı olmayanların hayata bir katkısı yok mu demektir? İkinci soru ise bu saydığınız meslek grupları risk grubunda değil mi? Bakın 65+’nın hayata katkısı küçümsenemez. Kaldı ki hiçbir yaş grubu küçümsenemez. Bu kararlar güçsüzleştirmekten, kırılganlaştırmaktan başka hiçbir şeye yaramayacak gibi gözüküyor.” 

Özlem Yalçınkaya ile yaptığımız söyleşinin tamamını dinleyebilirsiniz: 

İstanbul Valiliği’nin konuyla ilgili açıklamasının tamamı: 

“İstanbul Umumi Hıfzıssıhha Meclisi 10.11.2020 Salı günü saat 19:00’da yaptığı toplantıda;

Koronavirüs salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu’nun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları, İçişleri Bakanlığı genelgeleri doğrultusunda hayatın her alanında uyulması gereken kurallar ve önlemler alınmakta ve uygulanmaktadır.

Ülkemizde devam eden kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının uygulanmasının yanı sıra, hastalığın bulaşma riski, salgının seyri ve olası risklerin azaltılması amacıyla;

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunca alınan 10.06.2020 tarih ve 56 sayılı kararda ’65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın her gün 10:00­ ile20:00 saatleri arasında sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabileceklerine’ karar verilmişti.

Kurul tarafından salgınla mücadele kapsamında bu husus tekrar değerlendirilerek; ’65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın her gün 10:00 ­16:00 saatleri arasında, sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarıya çıkabileceklerine, 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın bu saatler dışında sokağa çıkmalarının kısıtlanmasına’ karar verilmiştir.

Günün 10:00-16:00 saatleri dışında sokağa çıkma kısıtlaması olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızdan;

  • Kamu görevinin niteliği, mevcut durumun aciliyeti ve kamu hizmetinin sürekliliğinin sağlanmasında hizmetine ihtiyaç duyulacak doktorlar, sağlık çalışanları, eczacılar, seçimle iş başına gelmiş kamu görevlileri, sosyal hizmet kuruluşlarının personeli vb. olmak üzere kamu görevlileri,
  • İşletme sahibi, esnaf, tüccar, sanayici, çiftçi, serbest meslek sahipleri ile çalışanlardan aktif sigortalılıklarını gösteren SGK hizmet belgesi, vergi kaydı, şirket yetki belgesi, oda veya birlik kimliği vb. belgelerden biriyle belgeleyenler ile meslek odaları başkanlarının muaf tutulmasına,
  • Kararın İstanbul genelinde 12.11.2020 Perşembe gününden itibaren uygulanmaya başlanmasına,

İlgili kurumlarca kararın eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesinin sağlanmasına, tedbirlere aykırı hareket edenlere Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası uygulanmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında adli işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.