Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere: Salgınla birlikte satışları düşen bağımsız kitapçılar çevrimiçi bir platformda birleşti

İngiltere’de, koronavirüs salgını ve çevrimiçi alışveriş devi Amazon’un artan etkisi nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan yaklaşık 250 bağımsız kitapçı, kitaplarını Bookshop isimli çevrimiçi platformda satmaya başladı.  

Artan koronavirüs vakaları nedeniyle İngiltere’de geçen haftalarda bir aylık kısmi sokağa çıkma yasağı getirilmişti. Son yasakla beraber bağımsız kitapçıların da satışları düşmeye başladı. France24’te yer alan habere göre, yaklaşık 250 bağımsız kitapçı çareyi, kitaplarını Bookshop isimli çevrimiçi bir platformda satmakta buldu.

Başkent Londra’daki Primhouse Hill Books isimli kitaçının sahibi Jessica Graham, “Koronavirüsle birlikte insanlar artık daha fazla kitap okuyor ancak haziran ayına kadar devam eden ilk sokağa çıkma yasağı sırasında satışlarımız yüzde 50 oranında düştü” dedi. Graham, “Normalde her şekilde kitap okuyan insanlar artık kitap okumak için biraz daha fazla zaman buldular ve belki de okuma alışkanlığını kaybedenler de bir kitap alıp okumanın zevkini yeniden keşfettiler ancak insanlar şu an kitapçılara gidemiyor. Biz de bu nedenle Bookshop’a katılarak satışlarımızı artırmaya çalıştık” diye ekledi. 

Pazar araştırma şirketi Nielsen’in mayıs ayında açıkladığı bir rapora göre, İngiltere’de bahar aylarında uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında her beş yetişkinden ikisi normalden daha fazla kitap okuduklarını söyledi. Nielsen’in araştırmasına göre ayrıca ülkedeki ortalama kitap okuma süresi, sokağa çıkma yasakları sırasında üç buçuk saatten altı saate yükseldi. 

Bookshop.org’un yöneticisi Nicole Vanderbilt, halihazırda başka ülkelerde olan Bookshop’un İngiltere versiyonunu başlatmak için geç kalındığının farkında olduğunu söyledi. Vanderbilt, başta platformu kasım ayının başında erişilebilir yapmayı planladıklarını ancak İngiltere hükümeti tarafından uygulanma kararı alınan ikinci sokağa çıkma yasağının kendileri için sürpriz olduğunu belirtti.  

İngiltere’de 850’den fazla bağımsız kitapçı olduğu tahmin ediliyor ancak birçoğu çevrimiçi satış yapabilecek altyapıya sahip değil. Bookshop.org, kitabevi ortaklarının sayısının artmasını ümit ediyor. 

Platform, müşteriler için kitap önerilerini çevrimiçi algoritmalara değil, kitapçıların kendisine bırakıyor ve platform üzerinden satılan kitapların fiyatlarının yüzde 30’u Bookshop’a kalıyor. Eğer kitaplar sitedeki arama butonundan satın alınıyor ise satış bedelinin yüzde 10’u ortak bir fona konuluyor ve Bookshop’a üye kitabevleri arasında dağıtılıyor.

Kitapların fiyatları konusunda ise çevrimiçi alışveriş devi Amazon‘un fiyatları ile rekabet edemeyeceklerini söyleyen Vanderbilt, “Amazon’a karşı bu savaşı asla kazanamayız” dedi. Kitaplarını bağımsız kitapçılardan almak veya Amazon’dan almak konusundaki kararın insanların farkındalığına kaldığını söyleyen Vanderbilt, “Özellikle sokağa çıkma yasağı olduğu böyle bir zamanda tüm paramızı Jeff Bezos’a (Amazon’un sahibi) verme tehlikesi sözkonusu. Ben Amazon’dan kaçmaya çalışıyorum” diye konuştu.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.