Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Üsküdar’daki tarihi Vaniköy Camii, yangının ardından kullanılamaz hale geldi – Medyascope’a konuşan bir mahalleli: “Rahmetli dedemle namaz kılardık, çok üzüldüm”

Haber: Ufuk Çeri & Alp Akiş

İstanbul’un Üsküdar ilçesindeki Vaniköy Camii’nde 15 Kasım Pazar günü yangın çıktı, tarihi cami ciddi hasar gördü. Sebebi belli olmayan yangın hakkındaki soruşturmayı İstanbul Valiliği yürütüyor. Medyascope çevre sakinleriyle konuşmak için Vaniköy’deydi.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’ndan bir heyet bugün (16 Kasım), yangının çıktığı alanda inceleme yaptı. Polis ekipleri caminin önüne kurduğu barikatlarla camiye giriş ve çıkışları engelledi. Soruşturma kapsamında caminin çevresindeki evlerden kamera görüntüleri toplandı.

Pazar günü saat 13.30’da çıktığı belirtilen yangın, itfaiye ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin karadan ve denizden müdahaleleriyle saatler içinde söndürüldü. Tarihi Vaniköy Camii çabalara rağmen ağır hasar aldı, kullanılamaz hale geldi.

İstanbul Valiliği, yangınla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Bugün (16 Kasım) saat 13.30 sıralarında Üsküdar ilçemiz Kandilli Mahallesi’nde bulunan tarihi Vaniköy Camii’nde henüz tespit edilemeyen bir nedenle yangın çıkmıştır. Olay yerine süratle karadan ve denizden yangın söndürme ekipleri sevk edilmiştir. Denizden üç sahil güvenlik teknesi, karadan İstanbul Büyükşehir Belediyesi beş itfaiye araç ve ekibiyle müdahale edilerek kontrol altına alınan yangını soğutma çalışmaları devam etmektedir. Ahşap kısımları yanan Vaniköy Camii’ndeki yangının çıkış sebebiyle ilgili soruşturma başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Vaniköy Camii’nin tarihi dokusuna ve aslına uygun şekilde restore edileceğini söyledi.

Caminin bulunduğu bölgede yaşayan vatandaşlar, caminin bakımsız olduğunu söyledi. Caminin yangın sonucunda kullanılamaz hale gelmesinin büyük bir kayıp olduğunu söyleyen bölge sakinleri, caminin bir an önce restore edilmesini istiyor. Medyacope‘a konuşan bir mahalleli, “Rahmetli dedemle burada namaz kılardık. Çok üzüldüm, şoke oldum” dedi.

Üsküdar Çengelköy’de, Vaniköy Caddesi üzerinde bulunan Vaniköy Camii, ahşap bir yalı cami olması bakımından büyük bir tarihi ve mimari önem taşıyor. Vani Mehmet Efendi‘nin 1665’te yaptığı, Sultan I. Mahmut zamanında hünkar mahfili eklenen caminin, tek minaresi ve şerefesi bulunuyor. Vaniköy Camii’nin bakımından Vakıflar Genel Müdürlüğü sorumlu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.