Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Kadıköy’de toplanan çevre örgütleri, elektrik ve dağıtım şirketleriyle ilgili düzenlemeler içeren torba yasayı protesto etti

Çevre örgütleri, elektrik ve dağıtım şirketleriyle ilgili düzenlemeler içeren ve bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşülen torba yasayı İstanbul’un Kadıköy ilçesinde yaptıkları açıklama ile protesto etti. “Yaşam hakkı torbaya sığmaz” pankartının açıldığı eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu da katıldı.

“Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adıyla bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanan torba yasaya karşı düzenlenen eylemde, basın açıklamasını ekolojist Melis Akyürek okudu.

Hazırlanan torba yasada kamusal hiçbir yararın olmadığını belirten Akyürek, “Elektrik Piyasası Kanunu adı altındaki ‘torba yasa’ iktidarın ‘alicengiz oyunları’nın bir devamıdır. Komisyondan türlü dalavere ile Meclis’e indirilen torba kanunun tüm maddeleri dünyanın bugün içine sürüklendiği ekolojik yıkımın başaktörleri olan enerji ve maden şirketlerini daha fazla korumak ve kollamak için hazırlanmıştır. Halk yoksulluk içinde açlıkla, sellerle, depremle, salgınla baş etmeye çalışırken, iktidar toplumun kaynaklarını sermayeye aktarmanın yeni yollarını aramaktadır” dedi. 

Torba yasanın doğa ve yaşam alanlarını yok edeceğini söyleyen Akyürek, “YEKDEM’e (Yenilenebilir Enerji Destekleme Mekanizması) sınırsız yetkiler sağlanmaktadır. Bu yetkiler artık çocukların bile zararını bildiği HES’lerin (hidroelektrik santral) artışına neden olacaktır. İktidarın bugüne değin el koyamadığı orman, su ve tarım alanlarının sermayeye devri hızlanacaktır. Bütün bunlar da Giresun’da son yaşadığımız felaketin üzerine yapılmak istenmektedir. YEKDEM’in doğaya verdiği zararlar büyük bir artış gösterecektir” diye konuştu. 

Yaşam alanlarının yok edilmesine izin vermeyeceklerini belirten Akyürek sözlerini, “Bugün ülkenin pek çok yerinde halk sokaktadır. ‘Rant ve sermayenin çıkarları uğruna doğayı tahrip edemezsiniz’ çığlıkları her yerden yükseliyor. Biz yaşamı savunanlar; işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler, kentliler ve köylüler ‘Yeter artık’ diyoruz. Bu talanı durdurmaya kararlıyız, torba yasayı geri çekin” diyerek tamamladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.