Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muhtarlar İstanbul’un en riskli mahallelerini anlatıyor (1) – Eyüpsultan Merkez Mahallesi: “Evde dursak kirayı ödeyemiyoruz, dışarı çıksak hastalık kapmaktan korkuyoruz”

Haber: Sema Kızılarslan & Ali Macit

Kurgu: Sercan Öztürk

Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasına göre İstanbul’daki kırmızı bölgelerden biri, Eyüpsultan ilçesinin Merkez Mahallesi. Merkez Mahallesi Muhtarı Hüseyin Bilek ile mahalle sakinlerine, salgının gidişatı ve alınan tedbirler hakkındaki düşüncelerini sorduk.

İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden BİMTAŞ’ın yürüttüğü “COVID-19 ile Mücadele Kapsamında İstanbul Kırılganlık Haritası” projesi sonuçlandı. Proje kapsamında, İBB İstanbul İstatistik Ofisi, 961 mahalleden toplanan verileri derleyerek mahallelerin sosyoekonomik durumundan ulaşım bağlantılarına, kentsel yoğunluktan demografik yapısına kadar özelliklerini inceledi. Dört ana başlık ve 22 alt başlık halinde haritalar oluşturuldu.

Rapora göre, ÜsküdarFatihŞişliKadıköyBakırköyAtaşehir ve Eyüpsultan, ulaşıma bağlı kırılganlığın en yüksek olduğu ilçeler.

“Evde dursak kira veremiyoruz, dışarda duralım desek hastalık kapmaktan korkuyoruz”

Eyüpsultan ilçesine bağlı Merkez Mahallesi’nin Muhtarı Hüseyin Bilek, koronavirüs salgınının, Türkiye ve İstanbul’da görüldüğü ilk zamanlara kıyasla ciddi bir artış gösterdiğini söyledi. Alınan önlemleri yetersiz bulduklarını söyleyen mahalle sakinleri, “Evde dursak kira veremiyoruz, dışarıda duralım desek hastalık kapmaktan korkuyoruz” dedi.

Mahallenin esnafı ise “Kısıtlama paketinin yanında, yardım paketi de bekliyorduk. Hiçbir konuda devlet tarafından bir yardım yok” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.