Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Iota Kasırgası: Orta Amerika’da ölü sayısı 38’e yükseldi

Orta Amerika’da etkili olan Iota Kasırgası, binlerce kişiyi evsiz bıraktı. Çarşamba (18 Kasım) günü açıklanan sayılara göre kasırga yüzünden 38 kişi hayatını kaybetti.

16 Kasım’da başlayan Iota Kasırgası’nın şiddeti saatte 260 kilometreye yükselerek, bölgede yakın zamanda etkili olan Eta kasırgasından sağlam çıkan yerleri harap etti. Orta Amerika ülkeleri El SalvadorHondurasGuatemala, Kosta RikaNikaragua ve Panama‘yı vuran kasırgada ölü sayısının 38’e çıktığı bildirildi.

2020’nin “en aktif kasırga sezonlardan biri” olacağı konusunda uyarılarda bulunan bilim insanlarına göre, iklim değişikliğinin neden olduğu sıcaklıklar kasırgaları daha uzun süreli ve güçlü hale getiriyor.

Iota’nın etkili olduğu Nikaragua’daki Bilwi sahil kentinden Diana Moore Poveda, “Evim kasırga tarafından yıkıldı, bana sadece kum ve su bıraktı” dedi. Hükümet yetkilisi Yamil Zapata, Iota’nın 40 binden fazla insanın yaşadığı şehrin altyapısını tahrip ettiğini söyledi, “Eta’nın ayakta bıraktığı yapıları bu kasırga yıktı” diye konuştu.

Iota’nın etkili olduğu Honduras’ta ise toprak kayması sonucu evler yıkıldı. Ülkede kasırga yüzünden 14 kişinin öldüğü bildirildi.

El Salvador cumhurbaşkanlığı yetkilisi Carolina Recinos, zamanında yapılan tahliyelerin ölüm sayılarının artmamasını sağladığını aktardı.

Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), Iota’nın etkisinin çarşamba sabahı (18 Kasım) azaldığını bildirdi. Ancak NHC’nin açıklamasına göre, Orta Amerika’nın bazı kısımlarında bugün “hayatı tehdit eden ani seller” ve şiddetli yağmurlar bekleniyor.

Kaynak: 24matins.uk

Derleyen: Zelal Direkci

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.