Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin yönetiminden Hong Kong’daki politikalarını eleştiren “Beş Göz İttifakı”na sert cevap: “Çin’in egemenliğine ve güvenliğine zarar verme cesareti gösterirlerse gözlerinin kör olmamasına dikkat etmeliler”

Çin yönetimi; ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan oluşan Five Eyes (Beş Göz) İstihbarat İttifakı’nın, Hong Kong’da uygulamaya koymaya hazırlandıkları yeni yasalar ile ilgili eleştirilerini reddetti ve Hong Kong’un Çin’e döndüğü gerçeğiyle yüzleşmek zorunda olduklarını söyledi.

Çin’in Hong Kong yönetimine kentteki muhalif sesleri susturmak için daha kapsamlı yetkiler tanımasının ardından dört muhalefet üyesi milletvekili Hong Kong Yasama Meclisi’nden ihraç edilmiş, ihraçların ardından kentteki çok sayıda muhalif milletvekili de toplu bir açıklama yaparak istifa ettiklerini duyurmuştu. Five Eyes (Beş Göz) adı verilen ve dünyanın en önemli istihbarat ortaklıklarından biri olarak kabul edilen oluşumun içindeki ülkeler ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın dışişleri bakanları ise çarşamba günü (18 Kasım) yaptıkları ortak açıklamayla Çin’in Hong Kong politikalarını eleştirmiş, Pekin’i seçilmiş milletvekillerinden oluşan Hong Kong Yasama Meclisi’ne karşı eylemlerini gözden geçirmeye davet etmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian tarafından dün (19 Kasım) konuyla ilgili yapılan açıklamada, Hong Kong’un Çin’in ayrılmaz bir parçası olduğu ve “bazı politik etik kurallar çerçevesinde” Hong Kong’daki kamu hizmetlerinin Çin merkezi yönetimine sadık olması gerektiği belirtildi. Five Eyes ittifakını da eleştiren Lijian, “Onların beş ya da 10 gözü olması fark etmez. Eğer Çin’in egemenliğine, güvenliğine ve gelişimine zarar verme cesaretini gösterirlerse gözlerinin kör olmamasına dikkat etmeliler” diye konuştu.

7,5 milyonluk nüfusa sahip olan Hong Kong şehri, İngiltere tarafından “tek ülke, iki sistem ilkesi” çerçevesinde Çin’e devredildiği 1997 yılından bu yana içişlerinde özerkliğe sahip bir yönetim olarak varlığını sürdürüyor.

Hong Kong’un Çin’e devredilmesi sonrasında şehrin özerkliğinin ve ifade özgürlüğünün sağlanabilmesi için Çin’in çeşitli uluslararası zorunlulukları yerine getirmediğine yönelik eleştiriler Pekin yönetiminin başını ağrıtıyor.

Hong Kong’da 2019 yılı boyunca Pekin’in uygulamalarına karşı yapılan protesto gösterileri yeni ulusal güvenlik yasasının yürürlüğe girmesiyle bir süre yatışmış, eylül ayında ise yeniden hareketlenmişti. Hükümetin Yasama Meclisi seçimlerini erteleme kararını protesto eden binlerce kişi uzun süre sokakları işgal etmişti.

Derleyen: Gülçin Karabağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.