Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hong Kong’da hükümet karşıtı protestolar yeniden alevlendi, polis 12 yaşındaki bir çocuğu gözaltına aldı

Hong Kong’da ulusal güvenlik yasasının yürürlüğe girmesinden bu yana sakin olan sokaklar, hükümet karşıtı protestolarla yeniden hareketlendi. Pazar günü (6 Eylül), hükümetin Yasama Meclisi seçimlerini erteleme kararını protesto eden binlerce kişi sokakları doldurdu. 280’den fazla protestocu gözaltına alındı. 

Hong Kong polisinin, pazar günkü gösteriler sırasında ailesi alışveriş yaparken protestocuların ortasında kalan 12 yaşındaki bir kızı güç kullanarak gözaltına aldığı görüntüler sosyal medyada viral oldu.

Hong Kong merkezli basın kuruluşu Apple Daily’ye konuşan küçük kızın annesi, polislere dava açmak istediğini söyledi. Anne, hem kızının hem de 20 yaşındaki oğlunun “salgın hastalıktan dolayı toplu etkinliklere katılmama” kuralını ihlal ettikleri için para cezasına çarptırıldığını belirtti.

Hong Kong’lu gazeteci ve aktivist Claudia Mo, 12 yaşındaki kıza yönelik gösterilen tutumun, polisin “gereksiz şekilde gergin olduğunu” gösterdiğini söyledi.

The Guardian’ın haberine göre, Hong Kong polisi tarafından olaydan birkaç saat sonra yapılan açıklamada, 12 yaşındaki kızın gözaltına alındığı doğrulanarak, küçük kızın “şüpheli bir şekilde” kaçtığı ve memurların onu gözaltına almak için “gerekli asgari gücü” kullandıkları belirtildi.

Hong Kong hükümeti olay sonrasında yaptığı açıklamada, insanların polisin uyarılarını görmezden geldiklerini, salgını önleyici çabaları riske attıklarını, potansiyel olarak ulusal güvenlik yasasını ihlal ettiklerini ve bu yasa dışı eylemleri şiddetle kınadıklarını belirtti.

Hükümet yetkilileri ayrıca, bir süredir sakin olan kentte “savaşı yeniden ateşlemekle” suçladığı protestocuların eylem yapma yasaklarını ihlal ederek halkın yaşamına ve sağlığına saygısızlık yaptıklarını söyledi.

Dün düzenlenen protestolar sırasında 300 kişi tutuklandı. 

Hong Kong Başbakanı Carrie Lam, temmuz ayında koronavirüs tehlikesi nedeniyle seçimlerin bir yıl erteleneceğini açıklamıştı. Lam, bu kararıyla salgını muhalefeti susturmak için kullandığı yönünde eleştirilerin hedefi olmuştu.

Hong Kong’da haziran ayının sonunda yürürlüğe giren ulusal güvenlik yasası kapsamında bugüne kadar 25 kişi tutuklandı.

Uzmanlara göre yasa, hükümete Hong Kong’daki muhalefete yönelik baskılarının kapsamını genişletme imkanı sağladı ve akademi, medya ve demokrasi yanlısı çevreler üzerinde caydırıcı bir etki yarattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.