Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selahattin Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman Medyascope’a konuştu: “Aralık ayında AİHM Büyük Daire’den karar bekliyoruz”

Dört yıldır tutuklu olan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Daire’nin Demirtaş’ın tutukluluğuna ilişkin kararını önümüzdeki ay vermesini beklediklerini söyledi. Karaman, Demirtaş’ın ne zaman tahliye olabileceğine ilişkin ise, “Tutuklanması nasıl siyasi ise tahliyesinin de siyasi bir kararla mümkün olacağı anlaşılıyor. Bu koşullarda tahliyesine mahkemeler değil, Tayyip Erdoğan karar verecektir” dedi.

Eski TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç’ın Osman Kavala ile birlikte tahliyesini gündeme getirdiği Selahattin Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, Medyascope’tan Ferit Aslan’a konuştu. Demirtaş’ın tahliyesine yönelik tartışmaları ve AİHM Büyük Daire’deki dava sürecini değerlendiren Karaman, kararın açıklanma sürecinin çok uzadığını, bunun sebeplerinden birinin salgın koşulları olarak gösterildiğini belirterek şunları söyledi:

“AİHM Büyük Daire’den aralıkta kararını açıklamasını bekliyoruz”

“Büyük Daire’nin kararını açıklaması süreci bayağı uzadı. Yakın zamanda kararın açıklanacağını umuyoruz. Aralık ayında kararın açıklanmasına dair yüksek bir beklentimiz var. AİHM ilk daire kararında, sözleşmenin kişi özgürlüğü ve güvenliğini hakkını düzenleyen 5. maddesi ile birlikte, tutukluluğunun siyasi saiklere dayandığı gerekçesi ile ‘sözleşmede haklara getirilen kısıtlamaların kötüye kullanımını’ düzenleyen 18. maddeden ihlal kararı vermişti. Büyük Daire’nin ise, ilk daire kararını aşan, genişleten ve daha sert bir karar vereceğini öngörüyoruz. Daire kararından sonraki gelişmelerin bunda etkili olacağını, zira Demirtaş’ın ikinci kez tutuklanması ile esasen ilk tutuklama kararından itibaren belli siyasi saiklerle hareket edildiğini ortaya somut olarak ortaya çıkmıştır. Demirtaş’ın, ikinci kez ve aynı maddi olgulara dayanan suç isnadı üzerine tutuklanmış olduğunun Büyük Dairece kararda tartışılacağını düşünüyoruz. Bu saatten sonra ilk tutuklama kararını da dahil edecek şekilde ihlal kararı vermesini bekliyoruz. Demirtaş, ‘örgüt üyeliği ve 6-8 Ekim olayları’ gerekçesiyle tutuklanmıştı. Daire kararı açıkladığı dönemde ikinci tutuklama yoktu. İkinci tutuklama kararı da yine 6-8 Ekim olayları nedeniyle verildi. AİHM’in ilk kararından önce ve devamında gerçekleşen tahliye ve tutuklama hamlelerini de değerlendirip ona göre karar vermesini bekliyoruz.”

“Demirtaş’ın tahliyesine mahkemeler değil Erdoğan karar verecek”

Avukat Karaman, Demirtaş’ın ne zaman tahliye olabileceği yönündeki sorumuza ise şu cevabı verdi: “Demirtaş’ın tahliyesine mahkemeler değil, Recep Tayyip Erdoğan karar verecek, bunu bütün dünya âlem biliyor. O tamam derse bırakılacak. Türkiye’de hukuk ve yargı yok. Cumhurbaşkanının radarında olan dosyalarda, birebir talimat ilişkisi var. Genel olarak yargı üzerinde hükümetin politikasının etkisi var ise de bizzat sarayın radarındaki dosyalarda, ki bunlara da Demirtaş, Kavala, Altan dosyası diyebiliriz, yargı doğrudan talimat ile çalışıyor. Bülent Arınç’ın sözleri elbette beklenti yarattı. Ancak koşullar değişmedikçe Erdoğan’ın buna tamam demeyeceği anlaşılıyor. Tutukluluğu nasıl siyasi mesele ise tahliyesi de siyasi meseledir. Galiba bunu seçim paklar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.