Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaz Dağları’nda altın arayan şirket, bölgeyi Çanakkale Orman Müdürlüğü’ne devretti – Kaz Dağları Savunması’ndan Pınar Bilir: “Bölgenin rehabilite edilmesi adına yapılacakları öğrenmek için bilgi edinme hakkımızı kullanıyoruz, CİMER’e dilekçe yazıyoruz”

Alamos Gold adındaki Kanadalı şirketin Kaz Dağları’nda siyanürle altın aradığı Kirazlı-Balaban’daki alan, Çanakkale Orman Müdürlüğü’ne devredildi. Kaz Dağları Savunması, “Bilgi edinme hakkımızı kullanıyoruz” diyerek alanın hangi protokolle Çanakkale Orman Müdürlüğü’ne devredildiğini Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) sormak için dilekçe kampanyası düzenledi.  

Kampanyanın içeriğini ve bölgede yaşanan son gelişmeleri Kaz Dağları Savunması’ndan Pınar Bilir, Medyascope’tan Hazar Dost’a anlattı.

“Altın aranan bölge Çanakkale Orman Müdürlüğü’ne devredildi”

Pınar Bilir, “Şirketin ruhsatının süresi 12 Ekim’de doluyordu ve şirketin ruhsatı yenilenmedi. Şirket bir yıl boyunca Kaz Dağları’nda işgalci pozisyonunda durdu” dedi. 29 Ekim 2020’de bir açıklama yaptıklarını belirten Bilir, “27 Ekim’de bölge Çanakkale Orman Müdürlüğü’ne devredildi. Bizler bu devrin hangi protokollerle gerçekleştiğini sormak için bir açıklama yaptık” derken şirketin geçmiş aylarda, “Ağaçları biz kesmedik, oranın yeniden kazanılması için Orman Genel Müdürlüğü’ne 5 milyon euro ödedik” diye açıklamaları olduğuna dikkat çekti. 

“Bilge edinme hakkımızı kullanıyoruz, CİMER’e dilekçe yazıyoruz”

Bilir, Orman Genel Müdürlüğü’nün şirketten aldığı parayı gerçekten bölgeyi rehabilite etmek için kullanıp kullanamayacağını ve devrin hangi protokollere göre yapıldığı öğrenmek için CİMER’e dikekçe yazdıklarını belirterek “29 Ekim’de yaptığımız yaptığımız açıklamanın ardından herhangi bir dönüş almadık. Bölgenin yeniden kazanılması için yapılacak şeyleri öğrenmek için bizler CİMER aracılığıyla dilekçe yazarak bilgi edinme hakkımızı kullanıyoruz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler