Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran, casusluk yaptığını öne sürerek tutukladığı Avustralyalı akademisyen Kylie Moore-Gilbert’ı serbest bıraktı

İran’ın başkenti Tahran’da geçen yıl, İsrail adına casusluk yaptığı suçlamasıyla tutuklanarak 10 yıl hapse mahkum edilen Avustralyalı akademisyen Kylie Moore-Gilbert, önceki gün (25 Kasım) serbest bırakıldı. İran medyası, Gilbert’ın, Tayland’da tutuklu bulunan üç İranlı mahkûmun İran’a iade edilmesi karşılığında serbest bırakıldığını iddia etti. Avustralya Başbakanı Scott Morrison ise karara sevindiğini belirterek Gilbert’ın serbest bırakılmasını sağlayan anlaşmanın detaylarına ilişkin bilgi verilmeyeceğini söyledi.

Kylie Moore-Gilbert, İran’dan ayrılmadan önce böyle görüntülendi.

2019 yılında, İran’ın başkenti Tahran’da İsrail adına casusluk yaptığı suçlamasıyla tutuklanarak 10 yıl hapse mahkûm edilen Avustralya-İngiltere çifte vatandaşı Gilbert, çarşamba günü (25 Kasım) serbest bırakıldı.

İran medyası, Gilbert’ın, İran ve Avustralya arasında yapılan bir “mahkûm takası” sonucu serbest bırakıldığını öne sürdü. Said Muradi, Muhammed Harzei ve Mesud Sedagatzade adlı İran vatandaşları, 2012 yılında Tayland’ın başkenti Bangkok’ta İsrailli diplomatlara bombalı saldırı düzenleme planı yaptıkları gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Gilbert’ın serbest bırakılmasından bir süre önce, sekiz yıldır Tayland’da tutulan İranlı mahkûmların İran’a geri gönderileceği bildirilmişti. İran medyasına göre, uluslararası kuruluşların ve insan hakları savunucularının uzun süredir serbest bırakılmasını talep ettikleri Gilbert, Tayland’ın üç İranlı mahkûmu iade edeceğini açıklamasından sonra “anlaşmalı olarak” serbest bırakıldı.

Tayland’da tutuklu bulunan İranlı mahkûmlar.

Tayland Başsavcılık Ofisi’nden Başsavcı Yardımcısı Chatchom Akapin, AP’ye yaptığı açıklamada ülkede tutulan üç İranlı’nın Tayland ile İran arasında yapılan anlaşma uyarınca ülkelerine gönderileceklerini, Avustralya’nın bu anlaşmadaki rolünün ise konuşulmadığını söyledi.

Kylie Moore-Gilbert

Akapin, “Bu tür mahkum nakilleri görülmemiş bir şey değil. Böyle anlaşmalarla diğer ülkelere tutuklu transferi yapılabiliyor, biz de aynı şekilde Tayland vatandaşlarını geri alıyoruz” derken Tayland Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanee Sangrat, üç İranlı’nın serbest bırakılması kararının, Gilbert’ın serbest bırakılmasıyla hiçbir ilgisi olmadığını söyledi. Sangrat, İranlı mahkûmların nakilleri konusunda ikili bir anlaşma yapıldığını ve anlaşma gereği iki mahkûmun İran’a gönderildiğini, üçüncü mahkûmun ise zaten cezasını tamamladığını belirtti.

Ülkesindeki Network Nine kanalına konuşan Avustralya Başbakanı Scott Morrison ise Avustralyalı akademisyen Kylie Moore-Gilbert’ın serbest bırakılmasından dolayı rahatladığını ve sevindiğini söyledi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison

Gilbert’ın serbest bırakılmasını sağlayan anlaşmanın detaylarına ilişkin bilgi vermeyeceğini belirten Morrison, anlaşmayla birlikte Avustralyalılar’ın güvenliğini etkileyecek herhangi bir durum yaşanmayacağını ve Gilbert’a karşılık Avustralya’da bulunan herhangi bir mahkûmun serbest bırakılmayacağını aktardı.

804 gün boyunca İran’ın başkenti Tahran’daki Evin Hapishanesi’nde kaldıktan sonra ülkesine dönen Gilbert, İran’dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, “İran’ın büyük milletine ve onun sıcak yürekli, cömert, cesur insanlarına saygı, sevgi ve hayranlıktan başka bir şey hissetmiyorum. Maruz kaldığım adaletsizliklere rağmen ülkenizi acı tatlı duygularla terk ediyorum” dedi.

Derleyen: Meryem Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.