Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Siverek’te silahlı saldırı ile başlayan görevden almaların kronolojisi

Belediye başkanının hukuk danışmanının silahlı saldırıya uğraması, başkanın istifa dilekçesi vermesi, ardından istifa dilekçesini geri çekmeye çalışması ve son olarak başta kaymakam olmak üzere birçok kurum müdürünün görevden alınması gözlerin Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine çevrilmesine neden oldu. Gündeme Medyascope tarafından getirilen gelişmelerin kronolojisi şöyle:

Belediyede silahlı saldırı

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesindeki olaylar zinciri, 23 Kasım Pazartesi günü belediye binasında yaşanan silahlı saldırı ile başladı. AKP’li belediye meclis üyesi İ.Ö. ve oğlu, Siverek Belediye Başkanı Şeyhmus Aydın‘ın hukuk danışmanı avukat Selçuk Yıldızoğulları ile bir konu üzerine tartıştı. Tartışmanın sürmesi üzerine meclis üyesinin oğlu tabanca ile Yıldızoğulları’na dört el ateş etti. Belediye Başkanı Şeyhmus Aydın’ın belediye binasında olmadığı sırada yaşanan bu olayda, hukuk müşaviri bacağından bir mermi ile yaralandı.

Başkan önce istifa dilekçesi verdi, sonra geri çekmek istedi

Meclis üyesi ve oğlu olaydan sonra kayıplara karışırken Siverek Belediye Başkanı Şeyhmus Aydın, 25 Kasım’da sağlık sorunlarını gerekçe göstererek Şanlıurfa Valiliği’ne istifa dilekçesi verdi. Belediye binasındaki silahlı saldırı ile ilgili resmi makamlardan hiçbir açıklama yapılmazken Aydın’ın, istifa kararının kamuoyuna yansımasının ardından dilekçesinin işleme konulmaması için 28 Kasım’da Şanlıurfa Valiliği’ne itiraz dilekçesi verdiği öğrenildi. Ancak, Aydın’ın istifa dilekçesi aynı gün kabul edildiği için yaptığı itiraz ve geri çekme talebi işleme konulmadı.

Valilik, istifa dilekçesi ile ilgili açıklama yaptı

Şanlıurfa Valiliği, Siverek Belediyesi’nde yaşanan silahlı saldırı ile ilgili bir açıklama yapmazken Belediye Başkanı Şeyhmus Aydın’ın istifa dilekçesi vermesi ile ilgili açıklama yaptı. Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, 28 Kasım’da yaptığı yazılı açıklamada, belediye başkanının sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa ettiğini belirterek, “Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığımız’ın da bilgileri var. Bundan sonraki süreçte belediye başkanı istifasını verdiği için birinci başkan vekili süreç tamamlanıncaya kadar vekaleten belediye başkanlığına bakacak. Bugün itibarıyla biz belediye meclisini, valilik olarak 5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre 10 gün içinde toplantıya davet edeceğiz. Bir aksilik olmazsa perşembe günü (3 Aralık) meclis toplanmış olacak ve meclis kendi içinde Belediye Kanunu’nun seçim usulünü işletmesi suretiyle belediye başkanı seçimi gerçekleştirecektir” dedi.

Yeni başkan seçimi için Şanlıurfa’da toplantı yapıldı

Siverek Belediyesi’nde silahlı saldırıyla başlayan ve istifa süreciyle devam eden olay ile ilgili 29 Kasım’da Şanlıurfa’da, AKP’li milletvekilleri, il başkanı ve belediye meclis üyelerinin katılımıyla bir toplantı yapıldı. Toplantıda yeni başkanın kim olacağının tartışıldığı öğrenildi.

Vali Erin Siverek’e itti, görevden almalar peş peşe geldi

Yaşanan olaylardan sonra Siverek’e giden Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin’in ziyaretinden sonra peş peşe görevden almalar yaşandı. Medyascope muhabirinin edindiği bilgiye göre, Siverek Kaymakamı Mustafa Çiftçiler, İlçe Emniyet Müdürü Özer Bilgehan, İlçe Müftüsü Mahmut Yıldızbaş ve İlçe Tarım Müdürü Deniz Yavuzaslan görevlerinden alındı. Kaymakam ve eylül ayında ilçeye atanan emniyet müdürünün görevden alınma gerekçesinin, belediye binasında gerçekleşen saldırı ile ilgili olduğu, saldırıyı gerçekleştiren kişinin önce yakalanıp, daha sonra serbest bırakıldığı iddia edildi.

Koronavirüsten ölen imamın ailesi müftüyü suçlamıştı

Görevden alınan İlçe Müftüsü Mahmut Yıldızbaş’ın adı daha önce Siverek’in bir köyünde imamlık yaparken, koronavirüsten yaşamını yitirenlerin cenazelerini yıkamakla görevlendirilen ve kendisi de virüsten ölen imam Osman Çilenti soruşturmasında gündeme gelmişti. Çilenti ailesi, ilçe müftüsünün cenazelerin yıkaması için köyden ilçeye getirttiği Osman Çilenti’ye hiçbir koruyucu elbise verilmediğini ve virüse yakalanıp karantinada olduğu halde işe çağrıldığını ve gidemediği için de hakkında soruşturma açıldığını söylemişti. Konunun basına yansıması üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı soruşturma başlatmıştı.

İstifa eden başkanın iki yardımcısı da istifa etti

Siverek Belediyesi’nde yaşanan silahlı saldırı olayından sonra sağlık sorunlarını gerekçe gösterip istifa eden Belediye Başkanı Şeyhmus Aydın’ın iki yardımcısının da istifa ettiği öğrenildi. Aynı zamanda belediye meclis üyeleri olan başkan yardımcıları Cumali Karavar ve Hasan İzol’un perşembe günü (3 Aralık) yapılacak olan belediye başkanlığı seçiminde aday olmak için istifa ettikleri öğrenildi. Meclis üyesi Ayşe Çakmak’ın da bir milletvekili tarafından aday gösterildiği öğrenilirken, perşembe günü yapılacak olan belediye başkanlığı seçiminin aşiretlerin yarışına döneceği belirtildi.

Tapu Müdürü Yasin Koyugöz: “Görevimin başındayım”

Dün Vali Erin’in ziyaretinden sonra gerçekleştirilen görevden almalar ile ilgili şu ana kadar bir açıklama yapılmazken görevden alındığı iddia edilen Tapu Müdürü Yasin Koyugöz, görevden alınmadığını ve görevinin başında olduğunu açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.