Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asgari ücret görüşmeleri çevrimiçi olarak başladı – Türk-İş: “Fedakârlığı kriz döneminde servetine servet katanlar yapsın, artık işçilerin fedakârlık yapacak takatı kalmadı”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere görüşmelere bugün (4 Aralık) başladı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığındaki ilk toplantı, koronavirüse karşı alınan tedbirler kapsamında çevrimiçi olarak yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Bakanlık olarak bu süreçte bir hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerimizin mutabakatıyla asgari ücreti tespit etmeyi hedefliyoruz. Asgari ücretin işçi ve işverenlerin beklentilerine uygun, çalışma hayatına olumlu katkı sağlayacak seviyede belirleneceğine inanıyorum” dedi.

Türk-İş: “Fedakârlıksa, ekonomik kriz döneminde servetine servet katanlar yapsın”

Bakan Selçuk’un  konuşmasının ardından Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat söz aldı. Asgari ücrette göz ardı edilen ailenin geçinme faktörünün bu defa dikkate alınması gerektiğini söyleyen Irgat, Selçuk’a seslenerek, “Siz aileden sorumlu bakansınız, bu ücretle ailelerin geçinmesi mümkün mü?” diye sordu.

Asgari ücretliden vergi alınıp alınmamasının artık çok ciddi bir şekilde düşünülmesi gerektiğini söyleyen Irgat, “Asgari ücretlilerle birlikte tüm çalışanlar için adil bir vergi düzenlemesi yapılmalı” diye konuştu.

Milyonlarca kişinin işlerini kaybetmemek için hayatlarını tehlikeye atarak çalıştığını belirten Irgat, “Fedakârlıksa, ekonomik kriz döneminde servetine servet katanlar yapsın. Artık işçilerin daha fazla fedakârlık yapacak takatı kalmamış durumda” dedi.

Türk-İş temsilcisi Nazmi Irgat, aynı düşüncelerle üç işçi sendikaları konfederasyonunun ortak açıklama yaparak, insanca yaşanacak asgari ücret istediklerini hatırlattı. Irgat sözlerini şöyle tamamladı: “Bu sese kulak verilsin, taleplerimiz mutlaka karşılansın. Ekonomik gerekçeler ileri sürülmesin. Asgari ücret en düşük ücrettir, bu ücretten tasarruf beklenmesin.”

TİSK: “Asgari ücret belirlenirken ülkemizin ekonomik durumu göz önünde bulundurulmalı”

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) adına ise Genel Sekreter Akansel Koç konuştu. Enflasyonun üzerinde belirlenen asgari ücret nedeniyle işletmelerin zor durumda kaldığını, bu olumsuzluğun istihdamı olumsuz yönde etkilediğini belirten Koç, “Asgari ücret belirlenirken ülkemizin ekonomik durumu ve işletmelerimize olan etkisi göz önünde bulundurulmalıdır” dedi.

Koç, işverenlerin devletten destek beklediğini, salgın koşulları da gözetilerek son beş yıldır uygulanan asgari ücret desteğinin bu yıl da devam etmesini istediklerini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.