Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan ile söyleşi: “2021 bütçesinde vatandaşı ekonomik olarak salgına karşı koruyacak beş kuruşluk kaynak ayrılmamış”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 12 gün sürecek 2021 yılı bütçe görüşmeleri dün (7 Aralık) başladı. 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildikten sonra dün Genel Kurul’da görüşülmeye açıldı.

2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’ne muhalefet şerhi düşen Halkların Demokratik Partisi (HDP), aynı zamanda bu bütçeyi “çöküşün ilanı” olarak adlandırdı.

Mecliste süren bütçe görüşmelerini ve ilk toplantısı yapılan, 2021 yılında geçeri olacak asgari ücreti tartışmalarını HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan ile konuştuk.

Mecliste görüşülen 2021 bütçesinde işçiye, memura, esnafa yer verilmediğini söyleyen Paylan, “Bütçe anlayışlarında iktidarı ve yandaşlarını gözeten bir anlayışla karşı karşıyayız. Bütçeler vatandaşların nasıl bir gelecek süreceğini belirler. Bir işçinin çocuğuna ayakkabı alıp alamayacağını bu bütçe belirler. Memurların ay sonunu getirip getiremeyeceğini bu bütçe belirler. Ama iktidarın tercihleri nedeniyle bu bütçede işçi ve emekçiler, esnaf yok” dedi.

Bütçe oluşturulurken iktidarın “salgın yokmuş gibi davrandığını” belirten Paylan, “2021 yılı bütçesine vatandaşları ekonomik anlamda salgına karşı koruyacak beş kuruşluk kaynak koyulmamış durumda” diye konuştu.

HDP olarak 2021 yılı asgari ücret taleplerinin vergiden muaf 4 bin TL olduğunu söyleyen Paylan, şöyle devam etti:

“Açlık sınırı 2580 TL. Bir ailenin sadece karnını doyurmak için 2580 TL’ye ihtiyacı var. Sadece karnını doyurmakla insanlar geçinemez. Faturaları var, ulaşım maliyeti var, birçok masrafı var. Bir aileye 8 bin TL girmiyorsa o aile yoksul. Ya çocuğunun gıdasından kesiyor ya da doğalgazı yakamıyor, soğukta kalıyor. Asgari ücret 4 bin TL olursa en azından iki kişi çalıştığı zaman yoksulluk sınırına denk gelen bir gelir elde edilir.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.