Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sanayi ve perakendede canlanma çabası sürüyor: En çok para internet bağlantısı ile giyim kuşama gitti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ekim 2020’de sanayi üretimi aylık %1,1, yıllık %10,2 oranında arttı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde ise yıllık olarak madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinin %0,4, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinin %5,5, imalat sanayi sektörü endeksinin de %11 oranında arttığı görülüyor.

Bu sektörlerdeki aylık gelişme ise madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %0,6, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe %2,5 oranında azalma, imalat sanayi sektöründe %1,4 oranında artma yönünde oldu.

Sanayi üretimi Nisan 2020’deki %31,4’lük gerilemenin ardından Mayıs 2020’deki %17,4’lük artış ile birlikte altı aydır toparlanmayı sürdürüyor.

Perakendede hacim ve ciro arttı

Öte yandan TÜİK bugün bir kısım perakende verilerini de açıkladı. Buna göre ekim ayında perakende satış hacmi aylık %4,2, yıllık %12 oranında artarken, perakende ciro da aylık %4,4, yıllık %24,3 oranında yükseldi.

Perakende satış hacmi verileri incelendiğinde, ekim ayında yıllık artışın gıda, içecek ve tütün satışlarında %14,8, gıda dışı satışlarda %12,8, otomotiv yakıtı satışlarında ise %6,5 oranında gerçekleştiği görülüyor. Verilere sektörler açısından bakıldığında ise perakende satış hacminde ekim ayında yıllık en yüksek artış %98,3 ile “posta veya internet üzerinden haberleşme”de, aylık en yüksek artış ise %13,5 ile “tekstil, giyim ve ayakkabı”da. 

Perakende ciroda ise ekim ayında yıllık olarak gıda, içecek ve tütün satışlarının %28,5, gıda dışı satışların %28,9, otomotiv yakıtı satışlarının ise %6 oranında arttığı görülüyor. Perakende ciroda da sektörler itibarı ile yıllık ve aylık en yüksek artışlar, perakende hacminde olduğu gibi %120,8 ve %13,3 ile “posta veya internet üzerinden haberleşme” ve “tekstil, giyim ve ayakkabı”da yaşandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.