Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HAVA-SEN: “AtlasGlobal çalışanları dilene dilene değil direne direne kazanacaklarının farkındadır”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un kardeşi Ali Murat Ersoy’a ait havayolu şirketi AtlasGlobal‘de çalışan yaklaşık iki bin işçi, Aralık 2019’dan beri maaş ve tazminatlarını alamıyor. İşçiler, haklarını aramak için Bakan Ersoy’un sahibi olduğu ETS Tur’un İstanbul Kadıköy’deki genel merkezi önünde, 4 Aralık’ta direniş çadırı kurdu.

İşçilerin ETS Tur Genel Müdürlüğü önünde yaptıkları eylemin altıncı gününde (10 Aralık 2020) polis eylemcilere müdahale etti. Polis, Havayolu Çalışanları Sendikası (HAVA-SEN) Başkanı Seçkin Koçak, AtlasGlobal direnişçileri Ruken Çapan, Tamer Ercan ve Çiğdem Ayata, Umut-Sen’den Ercan Yenigül ve Neslihan Acar, Enerji İş Sendikası Başkanı Mahmud Altunsoy, işçilerle desteğe gelen müzisyen Loodingirra Özdemir ve haber takibi yapan Medyascope muhabiri Ufuk Çeri’yi gözaltına aldı. 

Gözaltına alınan dokuz kişi bir gece karakolda kaldıktan sonra savcılıkta verdikleri ifadenin ardından serbest bırakıldı. HAVA-SEN tarafından bugün (15 Aralık) yapılan yazılı açıklamada, “AtlasGlobal çalışanları dilene dilene değil direne direne kazanacaklarının farkındadır” denildi.  

“AtlasGlobal şirketinin patronu, emekçileri ve destekçileri gözaltına aldırmıştır”

“Aylardır demokratik ve anayasal haklarını hukuk içinde arayan çalışanları sindirmek, yıldırmak ve haklarını istemekten vazgeçirmek için yeni bir aşamaya geçildiği” belirtilen açıklamada şöyle devam edildi: “14 aydan bu yana hak edilmiş maaşlarını, kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemeyen ve salgının hemen öncesinde iflasını açıklayan AtlasGlobal şirketinin patronu, geçen perşembe günü AtlasGlobal emekçileri ve destekçilerini gözaltına aldırmıştır. Aralarında iki sendika genel başkanının da bulunduğu grup ertesi gün savcılık tarafından serbest bırakılmıştır.” 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a ait bir şirketin önünde polisin zor kullanmasının eleştirildiği açıklamada, sanatçı Loudingirra Özdemir’in gözaltına alınmış olmasına da vurgu yapıldı: “Ülkemizi kültür elçisi olarak 39 ülkede temsil eden ve destek için direniş çadırına gelen bir sanatçının da gözaltına alınmasının Kültür Bakanı’na ne kadar yakıştığını da kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.” 

“Haklarını isteyen işçileri gözaltına aldırması ancak suçluların telaşı ile açıklanabilir”

Yaptıkları her eylemin emniyet güçlerinin bilgisi ve nezareti dahilinde gerçekleştirildiğini belirten HAVA-SEN, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Sözkonusu eylemlerin işçinin hakkının üstüne yatanların evleri ve işyerleri önünde yapılmasından daha doğal bir yöntemin olmadığı açıktır. Bu tür hak arama eylemlerinin başka bir yerde yapılmasını istemek veya önermek toplantı ve gösteri özgürlüğünün özünün ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir. Son 13 yılda gece-gündüz çalışarak bir marka yaratan, ülkenin ekonomisine katkı yapan çalışanlarına emek ve alın terlerinin karşılığını ödemeyenlerin, anayasamızın 34. maddesinde ifadesini bulan ‘silahsız ve saldırısız’ bir şekilde, gasp edilen haklarını isteyen işçileri gözaltına aldırması ancak suçluların telaşı ile açıklanabilecek bir davranış biçimdir. AtlasGlobal olayı hem suçlu hem de güçlü olanların pişkinliklerini göstermesi bakımından da ibretlik bir örnek olarak ülkemiz emek tarihinin kara sayfalarında yerini almıştır. Tam da salgın döneminde yaklaşık 2000 çalışanını aşsız, işsiz ve çaresiz bırakanların emeklerini sömürdüğü çalışanlarına uyguladığı düşman hukukuna karşı direnmeye devam etmek şart olmuştur. AtlasGlobal çalışanları dilene dilene değil direne direne kazanacaklarının farkındadır.” 

“İki sendika başkanını nezarette tutan güçler, işçilerin haklarını vermeyen Ersoy’u da bir gün nezarette tutarak sorunun çözümüne katkı sağlayabilir”

İşçilerin mücadelesinin devam edeceğinin vurgulandığı açıklama şöyle sona erdi: “Murat Ersoy’un aylardır haklarını ödemediği ve en az beş sene sürecek iflas masasını işaret ettiği çalışanlarını oyalamak için kullandığı ‘Ersoy ailesinde paranız kalmaz’ sözüne, ailenin diğer ferdi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un sahip çıkıp çıkmayacağı da ayrı bir merak konusudur. İki sendika başkanı ve ülkemizi temsil eden bir sanatçının bir gün nezarette tutulmalarını sağlayan güçlerin, işçilerin haklarını aylardır vermeyen Ali Murat Ersoy’u da bir gün nezarette tutmalarını sağlamalarının sorunun çözümüne katkı sağlayacağı açıktır. Tüm sivil havacılık çalışanlarının gerçek örgütü HAVA-SEN, AtlasGlobal çalışanları emeklerinin, alın terlerinin karşılığını alana kadar mücadeleye devam etmeye ve işçilerin alacağını gasp edenlerin peşini bırakmamaya kararlıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.