Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hidrojen ile çalışacak çevreci uçak projesine Shell ve Amazon’dan destek

Kaliforniya merkezli start-up ZeroAvia’nın hidrojen ile çalışan çevreci uçak projesine Shell ve Amazon gibi büyük şirketlerden destek geldi. ZeroAvia, son olarak çevrimiçi alışveriş platformu Amazon’un proje için 2 milyar dolarlık finansman sağladığını ve Bill Gates’in kurucusu olduğu Breakthrough Energy şirketinin çabalarıyla sıfır emisyonlu ticari uçaklar için toplam 21,4 milyon dolarlık finansman desteği topladıklarını duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kaliforniya eyaletinde bulunan ZeroAvia’nın hidrojen yakıt pili ile çalışan altı koltuklu uçağı, son test uçuşunu eylül ayında tamamlamıştı. Şirket tarafından aktarılan son bilgilere göre ise projeye çevrimiçi alışveriş devi Amazon ve petrol-doğalgaz devi Shell de destek vermeye başladı. 

Çevrimiçi alışveriş platformu Amazon, ZeroAvia’ya şirket bünyesinde oluşturduğu İklim Güvencesi Fonu’ndan 2 milyar dolarlık destek sağlarken Shell’in desteği, son dönemlerde güneş enerjisi ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımları artıran şirketin alt birimi Shell Ventures’dan geldi. Yatırımcıların arasında Hong Kong merkezli girişim sermayesi şirketi Horizons Ventures de var.

ZeroAvia İcra Kurulu Başkanı Val Miftakhov, Reuters’a verdiği demeçte, “Havacılık endüstrisi sermaye açısından yoğun bir sektör. Bu nedenle yatırımcıların süreç boyunca size yardımcı olması çok önemli. Bir uçak özellikle kalkışta güce açtır” dedi. 

Eylül ayının sonunda İngiltere’de test uçuşlarını tamamlayan ZeroAvia, 2023 yılına kadar 10 ila 20 koltuklu uçaklar üretmeyi, 2030 yılına kadar ise 200 yolcu taşıyabilen ticari jetler ile 500 mile kadar ticari uçuş yapmayı hedefliyor.

Yakıldığında su üreten hidrojen ve fosil yakıtların kullanıldığı uçak, havacılık endüstrisi için önemli bir alternatif olarak görülüyor. 

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.