Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çorum Ekmekçioğlu Metal Fabrikası’nda işten çıkarılan 90 işçi, eylemlerine 10. gününde devam ediyor: “Biz ahlaksızca bir şey yapmadık, sadece sendikaya üye olduk”

Çorum’daki Ekmekçioğlu Metal Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. Fabrikası’nda çalışırken Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası’na (Birleşik Metal-İş) üye oldukları için işten çıkarılan 90 işçinin eylemleri, fabrikanın önünde 10 gündür devam ediyor.

Ekmekçioğlu Metal Fabrikası çalışanları, üye oldukları Birleşik Metal-İş Sendikası‘nın toplu sözleşme yapma çoğunluğunu kazanması sonrası fabrika yönetimi tarafından işten çıkarıldı. Koronavirüs salgını nedeniyle işten çıkarmalar yasak olduğu için işverenler, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/2. maddesini gerekçe göstererek çalışanlarını işten çıkarabiliyor. Ekmekçioğlu’nun patronu da 25. maddenin 2. fıkrasını (Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller) gerekçe göstererek 90 çalışanı işten çıkardı.

Tazminatsız işten çıkarılan işçiler, ne ücretsiz izin ödeneğinden ne de işsizlik maaşından faydalanabildi.

Fabrikanın patronu, fabrika önünde devam eden işçilerin eylemini engellemek için eylem çadırının önüne kimyevi madde taşıyan tankerlerin de bulunduğu kamyonları çekti.

Sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan çalışanlar, Medyascope’a konuştu. İşçiler, “Biz ahlaksız bir davranış yapmadık, sadece sendikaya üye olduk. Haksızlıklara karşı sendikaya üye olduk” dedi.

Engelli kadrosunda fabrikada çalışan Turan Öztürk, “Görevim bekçilik olmasına rağmen bekçilik dışında da iş yaptırıyorlardı. Vardiyalarda yemek dağıtıyordum. Temizlik bulaşık gibi işler de üzerimizdeydi. Daha iyi şartlarda çalışabilmek için sendikaya üye olduk” diye konuştu.

Yedi yıldır fabrikada çalışan Vahit Yıldız da “İşverenin işçilere zulmüne karşı sendikaya üye olduk. Sendikaya üye olunca sorgusuz sualsiz işten çıkarıldık. Biz bu fabrikaya sendikalı olarak girmek istiyoruz, gireceğiz de” diyerek, işini geri istediğini söyledi.  

Şirket iddiaları yalanladı

Ekmekçioğulları Metal Kimya San. ve Tic. A.Ş. ise işçilerin iddialarına karşı açıklama yaptı. Firmaları hakkında çıkan haberlerin gerçekdışı olduğunun iddia edildiği açıklamada, “Firmamız tarafından ‘işçi kıyımı’ yapıldığı iddiasıyla firmamızın itibarsızlaştırılmasına yönelik içerikler yayınlanmıştır. Haberlerin tamamı gerçekdışı olup, iddia edildiği gibi işçilerin iş akitleri yüz kızartıcı sebepler bahane gösterilerek sonlandırılmamıştır” denildi.

Koronavirüs salgını döneminde işten çıkarma yasağının bazı çalışanlarda ciddi ölçüde performans düşüklüğü yarattığını savunan Ekmekçioğlu yönetimi, “İşten çıkarma kısıtlaması bir kısım mesai arkadaşımızda bunun sınırsız bir hak olduğu algısına sebebiyet vermiş ve üzülerek ifade etmeliyiz ki bunun kötüye kullanılması suretiyle durumdan faydalanıldığı anlaşılmıştır. Bu kapsamda yapılan telkin ve iyileştirici eğitimlerinde sonuç vermemesi karşısında işletmenin verimliliğini etkileyen bir kısım mesai arkadaşımızın iş akitleri özlük haklarında herhangi bir kesinti yapılmaksızın ve iddia edildiği şekliyle yüz kızartıcı sebep mazeret gösterilmeksizin 07.12.2020 tarihinde sonlandırılmıştır” dedi.

Birleşik Metal-İş: “Nisan ayından bu yana iyi çalışan işçiler, şimdi mi işi savsaklamaya başladı?”

Şirketin açıklaması üzerine Birleşik Metal İş Sendikası da bir açıklama yaptı. Şirket yönetimininin doğru söylemediğini iddia eden sendika, açıklamasında şunları kaydetti: “Fesih yasağı nisan ayından bu yana devam etmektedir. Ekmekçioğlu işçileri nisan ayından bu yana iyi çalışıyordu, performansları yüksekti de şimdi mi bu yasağı suistimal ederek işyerinde işi savsaklamaya başladı? Aksine, işçiler sendikamıza üye olduktan sonra, işverenin tepki göstereceğini bildiği için çok daha dikkatli çalıştılar. Hatta pek çok durumda yaşadıkları olumsuzlukları dile getirirken bu süreçte sustular. Sorunların sendikayla çözülmesi için sabrettiler. Verimli ve özverili çalışmaya devam ettiler.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.