Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TCMB’ye göre Aralık 2020’de reel kesimin ekonomiye güveni arttı, imalat sanayiinin kapasite kullanım oranı ise yatay seyretti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Aralık 2020’ye ilişkin reel kesim güven endeksi ve imalat sanayi kapasite kullanım oranlarını açıkladı. Buna göre reel kesim güven endeksi aralıkta 106,8 seviyesine yükselirken, imalat sanayi kapasite kullanım oranı ise yüzde 75,6 ile yatay seyretti.

Merkez Bankası açıklamasında “Verinin 100’ün üzerinde gerçekleşmesi ankete katılan reel kesim temsilcilerinin ekonomik faaliyetlere ilişkin güveninin arttığına işaret ediyor” diye takdim edilen reel kesim güven endeksi, Kasım 2020’de 103,9’du.

Merkez Bankası’na göre endeks değerindeki artış, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki üretim hacmi, mevcut mamul mal stoku, mevcut toplam sipariş miktarı ve genel gidişata ilişkin olumlu değerlendirmelerden kaynaklandı. Son üç aydaki toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler ise olumsuzdu.

Reel kesim güven endeksi koronavirüs salgınının etkisiyle nisan ayında 66,80 seviyesine kadar gerilemiş, takip eden dönemde yükselerek ekim ayında 108,10 ile 2020 yılının zirvesini görmüştü.

Öte yandan, Kasım 2020’de yüzde 75,8 olan imalat sanayii kapasite kullanım oranı, Aralık 2020’deki yüzde 75,6 ile yatay bir seyir izledi. Merkez Bankası verilerine göre dayanıklı tüketim malları segmentinde kapasite kullanım oranı aralıkta yüzde 73,6’ya gerilerken, ara mallarında kapasite kullanım oranı yüzde 77,6 seviyesinde kaldı, yatırım mallarında ise kapasite kullanım oranı yüzde 74,6 seviyesine çıktı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.