Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asgari ücret 2021 yılı için net 2 bin 825 lira olarak belirlendi – Doç. Dr. Hakan Koçak: “Çökmüş bir ekonomide sermayeyi ayakta tutma çabası”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu son toplantısını bugün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda gerçekleştirdi. Toplantının ardından Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, yeni asgari ücreti açıkladı. Türk-İş’in muhalefet şerhi koyduğu, oyçokluğu ile kabul edilen asgari ücret yüzde 21,56 artışla 2021 yılı için net 2 bin 825 lira 90 kuruş oldu.

Yedi milyona yakın çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri için oluşturulan komisyonda işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 4 Aralık’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk‘un başkanlığında, ikinci toplantısını 15 Aralık’ta TİSK ev sahipliğinde, üçüncü toplantısını 22 Aralık’ta Türk-İş ev sahipliğinde, dördüncü ve son toplantısını ise bugün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yaptı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun dördüncü toplantısının ardından açıklama yaptı. Bakan Selçuk’un açıklamasına göre, asgari ücret 2021 yılı için brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendi. Selçuk, “Asgari ücret geçen yıla göre 500 lira artmıştır, yüzde 21,56 oranında yükselmiştir” dedi.

Türk-İş: “Bu rakam işçilerin beklentilerini karşılamakta yetersizdir”

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, “Belirlenen net asgari ücret yetersizdir, işçilerin beklentilerini karşılamaktan uzaktır” diye konuştu. Irgat açıklamasında şunları kaydetti: “2021 yılında geçerli olacak asgari ücret gördüğünüz gibi işveren ve hükümet temsilcileri tarafından oyçokluğuyla belirleniyor. İşçi kesimi olarak alınan karara katılmıyor ve muhalif kalıyoruz. Açıklanan ücret işçi beklentilerini karşılamaktan uzaktır. İşçi kesimi olarak net 3 bin liranın üzerinde bir rakam teklif etmelerini bekledik. Birlikte belirledikleri asgari ücret yetersiz ve işçilerin beklentilerinden uzak. Bugünün şartlarında yetmeyecek bir asgari ücret belirlenmiştir. Üç işçi konfederasyonu olarak görüşlerimizi paylaşmıştık.”

TİSK: “Enflasyonun yedi puan üzerinde bir refah payıyla asgari ücrete karar verildi”

Komisyonda işverenleri temsil eden TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ise şunları söyledi: “Zorlu bir süreci tecrübe ettik. Bu durum en başta çalışan kesim, işçiler için zor aynı zamanda işveren için de zor. Enflasyonun yedi puan üzerinde bir refah payıyla asgari ücrete karar verilmiş oldu.”

DİSK: “İşçinin ailesi ile geçinmesi açısından son derece yetersiz bir ücret”

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Asgari ücret bir kez daha enflasyon karşısında, dolar-altın fiyatları karşısında gerileyen, ‘Büyüyoruz, milli gelir artıyor’ diyorlar ya, milli gelirden, büyümeden hiçbir biçimde payını alamayan, işçinin ailesi ile geçinmesi açısından son derece yetersiz bir ücret olarak açıklanmıştır” diye konuştu.

KESK: “Beşli müteahhite vergi affı için para var, alın teri ile yaşam savaşı veren asgari ücretliye yok”

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), belirlenen asgari ücrete sosyal medyadan yaptığı açıklama ile şöyle tepki gösterdi:

“Açlık sınırı 2360 TL!  Yoksulluk sınırı 8165 TL!  Asgari ücret 2 bin 825 lira 90 kuruş! beşli müteahhitte vergi affı için para var! Kaçak saraya her gün 10 milyon TL para var! Kanal İstanbul ihaneti için para var. Alın teri ile yaşam savaşı veren asgari ücretliye yok…!”

CHP: “2 bin 825 lira ücret asgari geçim değil, azami sefalet ücretidir”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 2021’den itibaren geçerli olacak yeni asgari ücrete ilişkin yazılı açıklama yaptı. Ağbaba, “Asgari ücrete yapılan zam, kuru ekmeğe gelen zamdan daha düşük kaldı. 2 bin 825 lira ücret asgari geçim değil, azami sefalet ücretidir” dedi.

Asgari ücret belirlenirken sadece işçinin değil, geçindirmekle yükümlü olduğu ailesinin de hesaba katılması gerektiğini vurgulayan Ağbaba, şunları kaydetti: “Sendikaların, sivil toplumun ve ilgili örgütlerin talepleri göz ardı edilmiş ve ülkemizde çalışanların üçte birini ilgilendiren bir karar sosyal diyalogdan, adaletten, akıl ve vicdandan yoksun bir şekilde dayatılmıştır. Saray yeni yılda işçilere ‘kuru ekmek’ hediye etmiştir. 10 milyon asgari ücretli daha fazla çalışıp daha az beslenmeye kısaca entübe olmaya devam edecektir.”

CHP’li belediyeler çalışanlarına en az 3.100 TL maaş ödemesi yapacak

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2021 yılının net asgari ücretini 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak açıklarken CHP’li belediyeler kendi çalışanları için asgari ücreti 3 bin 100 TL olarak belirledi.

İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana belediyeleri: En az 3 bin 100 TL

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bu kararın ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile belediye personelinin maaşının net 3 bin 100 lira olacağını açıkladı. İmamoğlu paylaşımında şöyle dedi: “1 Ocak 2021 tarihinden itibaren İBB, iştirak şirketleri ve bağlı kuruluşlarında çalışan personel için asgari ücret net 3100 TL olacaktır. Halkımıza ve çalışanlarımıza duyururuz.”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da “Yılbaşıyla birlikte belediyemizde görevli mesai arkadaşlarımızın maaşının en az 3 bin 100 TL olmasına karar verdik” diyerek yeni asgari ücreti açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, büyükşehir ve bağlı bulunan şirketlerde çalışan personel için asgari ücretin 3 bin 100 TL olarak uygulanacağını duyurdu.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise “Açıklanacak asgari ücret ne olursa olsun, belediyemizde çalışan bir işçinin alacağı maaş 3 bin 100 TL’ den az olmayacak” dedi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş da “Biliyoruz ki bu ücret yeterli gelemeyecek ama kendi imkânlarımızı zorlayarak insanlarımızı ekonomik olarak rahatlamaya çaba sarf edeceğiz” açıklamasıyla birlikte belediye çalışanları için asgari ücretin 3 bin 100 TL’ye yükseltildiğini duyurdu.

Eskişehir Belediyesi: 3 bin 350 TL’den az olmayacak

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, sosyal medya hesabından “Belediye personelimizin alacağı en düşük maaş ocak ayından itibaren 3 bin 350 TL’den az olmayacak” mesajını paylaştı.

Manisa Akhisar, İzmir Bornova ve Konak, Mersin Mezitli ve Eskişehir Tepebaşı ilçe belediyelerinde de asgari ücretin 3 bin 100 lira olduğunu duyuran açıklamalar geldi.

2021 yılı için geçerli olacak asgari ücretin net 2 bin 825 lira 90 kuruş  olmasını çalışma sosyoloğu Doç.Dr. Hakan Koçak, Medyascope’a değerlendirdi.

Böyle bir artışın olacağının TÜİK’in ilk saptadığı rakamlarda belli olduğunu belirten Koçak, “Kabul edilebilir bir artış değil. Toplantıya katılan Türk-İş de bu rakamlardan memnun değil” dedi.

Bu yıl sanki salgın koşulları yokmuş gibi konuşmalar ve rakam önerileri yapıldığını vurgulayan Koçak, “Türkiye’de ve dünyada salgın nedeniyle emekçilerde gelir düşmesi var. Asgari ücret bu yıl çalışanları destekleyecek bir şekilde düşünülmeli, hesap edilmeliydi. Olağan bir yılda enflasyon hesabı yapar gibi yapılmamalıydı” diye konuştu.

Asgari ücrette bu yılki artış sadece, şu anda AKP’nin temsil ettiği sermaye kesimlerini mutlu etti” diyen Koçak bu artışın, çökmüş bir ekonomide sermayeyi ayakta tutuma çabası olduğunu belirterek “Küresel piyasada ucuz emeğe dayalı bir rekabet sözkonusu” değerlendirmesinde bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.