Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atanmasıyla tartışmaların odağına oturan Prof. Dr. Melih Bulu, Boğaziçililer’in sorularını yanıtlamaya çalıştı: “Ben de zamanında solcuydum. ODTÜ’de okurken rektöre tepki gösteriyordum”

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 1 Ocak 2021’de yayımlanan karar kapsamında Boğaziçi Üniversitesi’nin yeni rektörü olan Prof. Dr. Melih Bulu’ya karşı tepkiler gün geçtikçe artıyor. Bugün (6 Ocak) son yılların en kalabalık öğrenci eylemlerinin biri Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda gerçekleşirken Prof. Dr. Melih Bulu, Boğaziçi Üniversitesi’nin rektörlük binasının önünde öğrencilerin sorularını yanıtladı. 

‘Kayyum rektör istemiyoruz’’ diyen öğrenciler, 4 Ocak’tan bu yana okul içinde ve okul dışında tepkilerini dile getirirken sosyal medyada da siyasi parti temsilcileri ve sanatçılardan destekler geliyor. 

Rektörlük binasındaki makamında bugün gazeteci Cüneyt Özdemir’in sorularını yanıtlarken öğrencilerin ‘‘Melih istifa!’’ sloganlarının duyulması üzerine, camdan kendisini protesto eden öğrencilere el sallayan Bulu, akşam saatlerinde de üniversite bahçesinde öğrencilerin sorularını yanıtlamak istedi. Fakat öğrenciler Bulu’ya, siyasetteki geçmişini, ne zaman istifa edeceğini ve makalelerindeki intihal iddialarını sordu. 

‘‘Ben de ODTÜ’de okurken rektöre tepki gösteriyordum’’

Üniversiteliler, kayyum rektöre karşı olduklarını iletirken Bulu, ‘‘Ben de zamanında solcuydum. ODTÜ’de okurken rektöre tepki gösteriyordum’’ dedi. Bulu, ‘‘Geçmişinize baktığımız zaman bağlantılarınızı güzel yerlere kurmuşsunuz. Sizce bugün burada olmanızdaki temel sebep nedir?” sorusuna ise Bulu, ‘‘Benim ‘network’e dair makalelerim var. Geçmişte bunu iyi kullandım’’ diyerek yanıt verdi. 

Bulu, “Boğaziçi’nin kültüründe kayyuma yer yoktur. Burada demokrasi geçerlidir. Siz kendinize Boğaziçiliyim diyorsanız, bu kültürü neden uygulamıyorsunuz?’’ sorusunu ise “Türkiye’deki rektör atama sistemine uygun bir şekilde bu okula geldim. Kayyum denilmez buna’’ diye yanıtladı.  

‘‘Boğaziçililer istediği tepkiyi gösterebilir, güvenceleri benim’’

4 Ocak’ta gerçekleştirilen ve polis müdahalesiyle dağıtılan eylemin ardından, 5 Ocak’ta ve bugün eyleme katılan üniversite öğrencilerinin evlerine polis operasyon düzenledi ve 30’dan fazla öğrenci gözaltına alındı. Boğaziçili öğrenciler, Bulu’ya bununla ilgili de soru yöneltti. Bulu, ‘‘Boğaziçililer istediği tepkiyi gösterebilir, istediği eylemi yapabilir. Ben onların güvencesiyim’’ dedi. 

Öğrenciler, ‘‘Üniversiteden polisler ne zaman gidecek?’’ diye sordu, Bulu, babasının kitaplarından bahsetti

Üniversite öğrencileri, 4 Ocak’taki eylemde ve Bulu’nun Boğaziçi’ne rektör olarak atanmasında antidemokratik uygulamalar olduğunu belirtirken, ‘‘Polis ne zaman gidecek?’’ sorusunu yöneltti. Bulu ise babasının kitaplarının üniversitedeki odasından çalındığını belirtti. 

‘‘İyi üniversitelerde seçim olmaz’’

Öğrencilerin ‘‘Atanma mı seçim mi?’’ sorusu üzerine ise Bulu, ‘‘İyi üniversitelerde seçim olmaz. Bir yönetim organizasyoncu olarak seçimi savunuyorum ama nasıl bir seçim? Hepimiz aynı gemideyiz’’ dedi. 

Bulu diğer sorulara yanıt vermeyince öğrenciler sırtını döndü ve ‘‘Kayyum rektör istemiyoruz’’ sloganını attı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.