Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan petrol üretimini azaltıyor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Suudi Arabistan ve Rusya arasında yapılan anlaşmaya göre, Suudi Arabistan günlük petrol üretimini 1 milyon varil azaltarak 8,1 milyon varil ile sınırlamayı kabul etti. Rusya ise bu süreçte günde 65 bin varil daha fazla petrol üreterek günlük petrol üretimini 9,2 milyona çıkaracak.

Suudi Arabistan, geçen mart ayında Rusya’nın taleplerinin aksine günlük petrol üretimini artırarak petrol fiyatlarının dünya genelinde düşmesine sebep olmuştu. Koronavirüs salgını sürecinde petrol fiyatları konusunda “belirleyici otorite” olmak isteyen Suudi Arabistan’ın bu hamlesine karşılık Rusya da kısa süre içinde petrol üretimini artırmıştı.

Rusya, petrol fiyatları üzerindeki gücünü Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile pazarlık malzemesi konumuna getirirken Suudi Arabistan, petrol üretim potansiyelini kullanarak petrol fiyatları üzerinde söz sahibi olmak istiyor. Daha önce yaşanan fiyat savaşlarına karşılık, koronavirüs salgını sürecinde yaşanan ekonomik daralmalar ve petrol fiyatlarındaki değişim, Rusya ve Suudi Arabistan’ı birlikte hareket etmeye zorladı. Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden olan iki ülkenin ekonomisi, petrol fiyatlarındaki değişimlerden belirgin bir şekilde etkileniyor.

İngiltere merkezli araştırma firması IHS Markit’in yöneticilerinden Bhushan Bahree, Riyad yönetiminin petrol üretimini azaltma kararı almasını şaşkınlık yaratıcı bir gelişme olarak yorumlayarak “Suudi Arabistan, petrol konusundaki dengelerin parçalanmasına izin vermek yerine, Ruslar’ın istediklerine sahip olmasına izin verdi” dedi.

Geçmiş yıllarda petrol fiyatlarını düzenlemek için petrol üretim kapasitesini artıran Suudi Arabistan, fiyat savaşlarından ziyade petrol üretimi sınırlandırarak koronavirüs salgını sürecinde düşük seyreden petrol fiyatlarının yeniden beklenilen seviyeye ulaşmasını hedefliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.