ABD’nin yeni aşı programıyla birlikte ülke genelinde eczaneler halkı aşılamaya başlayabilecek. Uzmanlar uyardı: “ABD koronavirüsün yeni varyantı için yeterli altyapıya sahip değil.” Dünya Sağlık Örgütü, Çin’i uzmanlarını ülkesine kabul etmediği için eleştirdi. Çin’de son beş ayın en yüksek vaka sayısı bildirildi. Japonya’nın başkenti Tokyo’da artan koronavirüs vakaları sebebiyle olağanüstü hal ilan edilecek. Yunanistan’da kiliselerin Epifani Bayramı için açılması tartışma yarattı. Dünyadan öne çıkan koronavirüs salgını ile ilgili haberleri Medyascope sizin için derledi.
ABD’de yaklaşık bin eczane koronavirüs aşısını uygulamaya başlayacak
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), Aralık 2020’de başlayan koronavirüs aşılama programının dördüncü haftasında aşı, eczanelerde de uygulanmaya başlanacak. Koronavirüs aşısı ABD’de şimdiye kadar hastane, klinik ve bakımevlerinde uygulanıyordu. Ancak yeni programla birlikte eczanelerde de aşı yapılabilecek.
ABD’de bazı eyaletlerde başlayan aşı programına şimdiye kadar 40 bin eczane başvuruda bulundu. Ancak ilk etapta koronavirüs aşısının ülke genelinde yaklaşık bin eczaneye verileceği belirtildi. ABD’de aşının temin edileceği eczaneler arasında Walmart, CVS, Walgreens, Cosco dahil olmak üzere 19 ecza firmasının bulunduğu aktarıldı. Ancak aşı dağıtımı yapılan eczanelerin aşılama yapacakları kişilerin yaşlarını, mesleklerini veya sağlık durumlarının aşıları almaya uygun olup olmadığını doğrulama ve bildirme zorunluluğu var.
ABD Halk Sağlığı Hizmetleri’nin çarşamba günü (5 Ocak) yaptığı açıklamaya göre, eczanelerde bu haftadan itibaren yüksek risk grubunda olan vatandaşlar ve federal çalışanlar aşılanmaya başlanacak.
Pfizer ve Moderna’dan satın alınan yaklaşık 17,3 milyon doz aşı ABD geneline dağıtıldı. Ancak ABD Hastalık Korunma ve Kontrol Merkezleri (CDC) verilerine göre şimdiye kadar ABD’de sadece 5,3 milyon kişiye aşının ilk dozlarını yapılabildi.
ABD’de aşılamanın başlamasına rağmen vaka ve ölüm sayılarında bir düşüş olmaması ve son açıklanan verilere göre ülke genelindeki toplam 21 milyondan fazla koronavirüs vakası ve 360 bin ölüm, endişeleri artırıyor. Çarşamba günü (6 Ocak), ABD’deki halk sağlığı yetkilileri en az 3 bin 963 yeni ölüm ve 255 bin 730 yeni vaka bildirdi.
Louisiana Valisi John Bel Edwards pazartesi günü (4 Ocak) yaptığı açıklamada, eyalet genelinde yaklaşık 100 eczanenin, yüksek risk grubunda olan 70 yaş üstü kişilere, diyaliz hastalarına ve sağlık çalışanlarına Moderna aşısını yapmaya başlayacağını duyurdu.
Florida Valisi Ron DeSantis ise salı günü (5 Ocak) yaptığı açıklamada eyalet genelinde 22 eczanede aşılamanın başlayacağını söyledi.
Uzmanlar uyardı: ABD’nin ulusal sağlık sistemi koronavirüsün yeni varyantı için yeterli değil
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
ABD’de koronavirüsün mutasyonlu yeni varyantını tanımlayacak sağlık sistemi bulunmadığı belirten uzmanlar, ABD’nin koronavirüsün yeni varyantını engellemede yetersiz kalacağı konusunda uyarıda bulundu.
İlk olarak İngiltere’de ortaya çıkan koronavirüsün mutasyona uğramış hali şimdilik ABD’de çok fazla görülmedi. Ancak uzmanlar önümüzdeki birkaç hafta içinde mutasyona uğramış virüsün ABD genelinde vaka artışına sebep olacağını söyledi.
San Francisco’daki Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacı Dr. Charles Chiu, “Bir tür liderliğe ihtiyacımız var. Bu, ulusal düzeyde uygulanan bir sistem olmalı. Destek almadan hiçbir şey yapılamaz” dedi.
Ulusal düzeyde bir sistem uygulandığında sağlık görevlilerinin, yeni varyanttan etkilenen bölgelerdeki vatandaşları uyarabileceğini ve daha dikkatli olmalarını sağlayabileceğini belirten uzmanlar, maske kullanımı, temas takibi, geçici kısıtlamalar şeklinde yeni önlemler alınabileceğini ve bunun erkenden yapılabileceğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü, uzmanlarını ülkeye kabul etmeyen Çin’i eleştirdi
Uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekip koronavirüs salgınının kökenini araştırmak için Çin’e gönderildi ancak Pekin yönetimi, uzmanların ülkeye girmesine izin vermedi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin’in uzmanları kabul etmemesini eleştirdi. DSÖ Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus salı günü (5 Ocak) düzenlediği basın toplantısında, ekibin virüsün ilk ortaya çıktığı şehir olan Vuhan’a gitmesi gerektiğini ancak henüz gerekli izinlerin verilmediğini söyledi.
Ghebreyesus, “hayal kırıklığına uğradığını” ve sorunu çözmek için üst düzey Çinli yetkililer ile temas halinde olduğunu belirtti.
DSÖ Acil Durum Programı Başkanı Michael Ryan, uzmanlardan birinin evine geri döndüğünü, üç kişinin ise Çin’e giriş yapmak için beklediğini belirtti. Hollanda, Japonya, ABD ve diğer ülkelerden gelen uzmanlar ise vize alamadıkları için henüz Çin’e gidemediklerini söyledi.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying ise Çin hükümetinin sorunu çözmek için elinden geleni yaptığını ancak “virüs araştırmasının çok karmaşık olduğunu” söyledi.
DSÖ uzun zamandır Vuhan’a bir araştırma ekibi göndermeyi gündeme getiriyordu ancak Pekin yönetimi, koronavirüs salgınının Çin’de başlamadığına dair teorileri dile getirerek, uzmanların Vuhan’a gitmesini ertelemişti. Bununla birlikte Çin hükümeti, Vuhan ve çevresinde alınan hayvan örneklerinden elde edilen veriler de dahil olmak üzere, virüsün kökenine ilişkin araştırmalarını tam olarak yayımlamadı. Uzmanlara göre, koronavirüsün gizeminin çözülmesi gelecekte oluşabilecek salgınları önlemede ve aşı üretmede hayati önem taşıyor.
Çin’de son beş ayın en yüksek vaka sayısı bildirildi
Çin’de son beş ayın en yüksek vaka sayısı bildirilirken Ulusal Sağlık Komisyonu, 52 yeni vakanın tespit edildiği Hebei eyaletinde koronavirüsle enfekte olmuş asemptomatik hasta sayısının 64’ten 79’a yükseldiğini açıkladı. Hebei eyaleti yetkilileri, koronavirüsün yayılmasını önlemek için bugün (7 Ocak) yeni seyahat kısıtlamaları getirdi.
Hebei’nin başkenti Shijiazhuang’daki yetkililer, koronavirüsün yayılmasını azaltmak için toplu koronavirüs testlerine başladı ve eyalet genelinde toplantıları yasakladığını duyurdu.
2019’un sonlarında Vuhan şehrinde salgının başlamasından bu yana Çin’deki koronavirüs toplam vaka sayısı 87 bin 278 iken ölü sayısı 4 bin 634.
Japonya başkenti Tokyo’da olağanüstü hal ilan edilecek
Japonya hükümeti, başkent Tokyo ve ülke genelindeki 7 binden fazla koronavirüs vakasından sonra, bugün (7 Ocak) bir ay süreyle olağanüstü hal ilan etme kararı aldı.
Başbakan Yoshihide Suga, 8 Ocak ile 7 Şubat tarihleri arasında Tokyo, Saitama, Kanagawa ve Chiba eyaletlerinde olağanüstü hal ilan edileceğini açıkladı.
“Durum ülke çapında giderek daha rahatsız hale geldi ve güçlü bir kriz potansiyeline sahibiz” diyen Başbakan Suga, yaptığı açıklamada, daha önce Osaka ve Hokkaido’da barlar ve restoranlar için uygulanan daha kısa çalışma saatlerinin vakaların azalmasına yardımcı olduğunu hatırlattı.
Özellikle Tokyo, perşembe günkü 2 bin 447 vaka sayısı ile endişe kaynağı oldu. Yetkililer şubat ayı sonuna kadar bir aşı programı başlatmayı hedeflediklerini de belirtti.
Yunanistan’da kiliselerin Epifani Bayramı için açılması tartışma yarattı
Yunanistan’da koronavirüsle mücadele kapsamında alınan kısıtlama kararlarına rağmen kiliselerin Epifani Bayramı için kapılarını açması hükümetle kilise arasında tartışma yarattı. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, salı günü (5 Ocak), “Din adamları sorumluluğu üstlenmeli ve salgının yayılmasının önlenmesine yardımcı olmalı” diyerek ülkenin ruhani lideri II. Yeronimos’u geri adım atmaya çağırdı. Ancak bu çağrıya rağmen ülke genelinde ayinler ve geleneksel suyla kutsama törenleri düzenlendi.
Piskoposlar, kilisenin yönetim organı olan Sinod’un kararına bağlı kalacaklarını ve sınırlı sayıda kişinin katılımıyla da olsa Epifani’yi kutlayacaklarını söyledi. Bununla birlikte Sinod’un sözcüsü, kilisenin bayramı kutladığı için 1500 euroluk para cezasını ödemeye hazır olduğunu belirtti.
Panagia Kilisesi Pederi Giorgos da “Ne yaptık? Mesih’in vaftizini kutladık ve bunu tüm sağlık kurallarına ve 25 kişi sınırına uyarak gerçekleştirdik” diyerek hükümete tepki gösterdi.
Atina’daki Panteion Üniversitesi’nde siyaset bilimi ve tarih profesörü olan Dimitris Christopoulos, bu tartışmayı şöyle yorumladı: “Yunanlılar için din, tarihsel olarak ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlıdır. Yunanistan’da kilise-devlet ayrımı yoktur. Bu nedenle kilise, salgın kapsamında alınan sağlık önlemlerinde olduğu gibi zayıflatıldığını hissettiğinde ayrıcalıklarını her zaman savunacaktır.”