Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile koronavirüs aşısı genelgesi: “Aşı odası sayısı, hastanelerdeki yatak sayısına göre belirlenecek”

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından koronavirüs aşıları hakkında 81 ile resmi yazı gönderildi. Gönderilen yazıda, koronavirüs aşılamalarının yapılacağı hastanelerde alınması gereken tedbirler ve aşılamanın nasıl yapılacağına dair esaslar yer aldı.

Yazıda, kamu, özel ve üniversite hastanelerinin hepsinde “aşı uygulama odası” belirlenmesi gerektiği bildirildi. Sağlık kuruluşu yöneticileri tarafından aşı uygulama oda sayısının, sağlık kuruluşuna müracaat edecek kişi sayısına göre artırılarak oda önünde bekleme ya da yığılmaların önlenmesi gerektiği belirtilen yazıda şu ifadeler yer aldı:

“Hastane yatak sayısına göre asgari aşı uygulama oda sayıları: Yatak sayısı 50 ve altında olan hastanelerde beş aşı uygulama odası, yatak sayısı 51 – 199 arasında olan hastanelerde 10 aşı uygulama odası, yatak sayısı 200 – 399 olan hastanelerde 15 aşı uygulama odası, yatak sayısı 400 – 999 arası olan hastanelerde 20 aşı uygulama odası, yatak sayısı 1000 ve üzeri olan hastanelerde 25 aşı uygulama odası olmalıdır. Her 10 aşı uygulama odasına bir sorumlu hekim olacak şekilde görevlendirme yapılmalıdır. Aşı uygulama oda sayısı 10’dan az olan hastanelerde en az bir hekimin görevlendirilmesi zorunludur.

Aşı uygulama odaları hastane bünyesinde kolay ulaşılan bir yerde olmalı ve aşı odasının bulunduğu yerde geniş ve ferah bekleme alanı oluşturulmalıdır. Aşı odaları acil servisten uzakta, normal poliklinik hastalarıyla aşı uygulanacak kişilerin karışmayacağı bir lokalizasyonda olmalıdır. Hastane poliklinik odaları aşı uygulama odası olarak kullanılması planlanmış ise günlük çalışma saati 08.30-00.00 saatleri arasında düzenlenmeli ve poliklinik hastalarıyla aşı uygulanacak kişilerin karışması önlenmelidir. Normal poliklinik mesaisi süresince aşı uygulama oda sayısı düşük tutulabilir. Ancak 17.00-00.00 saatleri arasında yukarıda belirtilen sayıda aşı uygulama odası faal olmalıdır.”

“Aşı uygulama bekleme alanının temizlik ve dezenfeksiyonu düzenli ve sık yapılmalıdır”

Aşı olacak vatandaşların hastanelere randevu sistemi ile geleceğinin belirtildiği yazıda, “Aşı uygulaması yapılacak vatandaşlarımız hastanelere randevulu olarak gelecektir. Aşı uygulama alanlarında el antiseptiği erişilebilir bir yerde olmalıdır. Aşı uygulama bekleme alanı temizlik ve dezenfeksiyonu düzenli ve sık yapılmalıdır (günde iki kez ve kirlendikçe temizlenmeli). Aşı uygulama odalarına refakatçiler alınmamalı ya da ihtiyaca göre aşı uygulanacak kişinin yanında en fazla bir refakatçi olmalıdır. Aşı uygulama odasında el yıkama ünitesi olmalıdır, sağlık çalışanı aşılama işlemi öncesinde ve kirli malzeme ya da kanla temas durumunda ellerini yıkamalıdır. Aşı uygulama odasında sağlık personelinin kullanılmış iğneleri elinden bırakmadan ve etrafta dolaşmadan güvenli atık kutusuna atabileceği şekilde planlama yapılmalıdır. Aşı uygulama odasına her defasında sadece bir aşılanacak kişi alınmalıdır, aşı uygulama esnasında aşılama ile ilgili gerekli kayıtlar tutulmalıdır” denildi.

Özel ve üniversite hastanelerinden randevu alınabilecek

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün genelgesine göre, vatandaşlara aşılar için Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu verilecek. Koronavirüs aşıları özel hastaneler ve üniversite hastanelerinde de yapılacak.

MHRS üzerinden normal şartlarda Aile Sağlığı Merkezleri’ne ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı kamu hastanelerine randevu veriliyordu. Koronavirüs aşısı uygulama süreciyle birlikte ilk kez özel hastaneler ve üniversite hastaneleri de MHRS’ye dahil edilmiş oldu.

3 milyon aşı geldi

Türkiye’nin Çinli aşı firması Sinovac ile yaptığı anlaşmayla aldığı 50 milyon doz koronavirüs aşısının ilk kısmı olan 3 milyon doz, 30 Aralık’ta Türkiye’ye gelmişti.  Sağlık Bakanı Fahretttin Koca, aşıların 14 gün sürecek olan test süreci biter bitmez aşılama programının Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirileceğini söylemişti.

İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlar aşılanacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşısının öncelik sıralamasını şöyle açıklamıştı:

“İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacaktır.

İkinci aşamada toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacaktır.

Üçüncü aşama, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşları, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanları kapsamaktadır.

Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacaktır.”

Her vatandaşa iki doz aşı vurulacağı için ilk aşamada 1,5 milyon kişiye aşı yapılacak. 65 yaş üstü ve kronik hastalar, sıranın kendilerine ne zaman geldiğini e-Nabız’dan görebilecek.

e-Nabız uygulamasına giremeyenler aile hekimlerinden aşı sırasının kendilerine ne zaman geleceğini öğrenebilecek. Aşılama, hastanelerde ve aile sağlığı merkezlerinde yapılacak. Toplu ve kalabalık yerde kalan yaşlı ve engellilerin bu yerlerde aşılanması hedefleniyor. Sağlık koşulları nedeniyle evden çıkamayanların da evlerinde aşılanması sağlanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.