Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Zafer Toprak ile Boğaziçi Üniversitesi’ne yeni rektör ataması: “Üniversiteler emir komuta zincirinin yürüyeceği kurumlar değildir”

Boğaziçi Üniversitesi’ne Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına öğrencilerin ve öğretim üyelerinin tepkileri sürüyor. Bu atamanın anlamını, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki demokrasi kültürünü, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi, Bilim Akademisi Asli Üyesi Emeritus Prof. Dr. Zafer Toprak ile konuştuk. Üniversitenin geçmişini anlatan Toprak, Boğaziçi Üniversitesi’ne yapılan eleştirileri ve rektör ataması kararını şöyle yorumladı:

“Entelektüelliğin temel özelliklerinden biri muhalif kimlik taşımasıdır. Boğaziçi’nin ülkenin sorunlarıyla ilgili ses çıkarması, ülkenin hayrınadır. Demokrasinin özü budur. Eleştirinin olmadığı yerde bilgi üretimi de olmaz. Bilim ancak eleştiri sonucunda yol katedebilir. Üniversitelerimize siyasi kimliği olan, o kimlikle bir süre ilişkisi olmuş kişilerin atanmaması gerekir. Bu, kurumsal yapılarda önyargıların oluşmasına neden olur. Üniversiteler, emir komuta zincirinin yürüyeceği kurumlar değildir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.