Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsmail Hakkı Polat ile WhatsApp tartışmaları üzerine söyleşi: “Önemli olan uygulamayı silmek değil bilinçli kullanıcı olmak. Neyi, nasıl kullandığımızı bilmemiz gerekiyor”

Dünyada en çok kullanılan anlık mesajlaşma platformu WhatsApp, 4 Ocak 2021 güncellemesiyle kullanıcıların karşısına yeni bir gizlilik politikası çıkardı. Kullanıcılara zorunlu kılınan bu gizlilik politikasını kabul etmeyenler, WhatsApp’ı kullanmak yerine alternatif platformlara yöneldi.

Bu olayın ardından çıkan tartışmalar nedeniyle uygulamayı kullananların kafasında soru işaretleri oluştu. Tartışmaların ana odağını “WhatsApp mesajlarımızı yedekliyor ve kullanıyor mu?” sorusu oluşturdu. Bu konuyla ilgili pek çok yorum ortaya atıldı ve kullanıcılar WhatsApp’ı silip diğer mesaj uygulamalarına geçmeye başladı. Kullanıcıların tercih ettiği uygulamalardan biri olan Telegram, 13 Ocak 2021 tarihide bir veri yayınladı ve son 72 saatte 25 milyondan fazla kullanıcının Telegram’a katıldığını belirtti. 

Uçtan uca şifreli bir uygulamada mesajlarımız okunabilir mi, Facebook grubunun verilerimize neden ihtiyacı var, uygulamalar nasıl bilinçli kullanılır, WhatsApp ne zamandan beri kullanıcı verilerini alıyor? Bu soruların cevaplarını Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Üyesi İsmail Hakkı Polat ile tartıştık. WhatsApp’ın veri paylaşmaya başladığı 2016 yılında da bu konuyu anlattığını söyleyen Polat, “Önemli olan şey uygulamayı silmek değil bilinçli kullanıcı olmak. Neyi, nasıl kullandığımızı bilmemiz gerekiyor. Bu noktada dijital okuryazarlık devreye giriyor. İlkokuldan üniversiteye kadar bu derslerin verilmesi gerekiyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.