Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

WhatsApp, son güncellemeyle birlikte Facebook’la veri paylaşımını zorunlu hale getiriyor

Dünyanın açık ara en popüler anlık mesajlaşma platformu WhatsApp, 4 Ocak 2021 güncellemesiyle kullanıcıların karşısına yeni bir gizlilik politikası çıkardı. Kullanıcılara zorunlu kılınan yeni güncellemeyle birlikte, gizlilik politikasını kabul etmeyen kullanıcılar WhatsApp’ı kullanamayacak. Böylece WhatsApp, Facebook ile hiç olmadığı kadar yüksek oranda veri paylaşmaya başlayacak.

8 Şubat 2021’de geçerli olacak gizlilik ilkelerine ilişkin kullanıcılara WhatsApp üzerinden onay vermelerinin isteneceği bir bildirim gelecek ve bunu kabul etmeyen kullanıcılar uygulamayı kullanamayacak. Şubat 2020 verilerine göre WhatsApp kullanıcı sayısı 2 milyarı geçti.

WhatsApp için Facebook özelinde hangi veriler paylaşılıyor?

WhatsApp, yaptığı açıklamada hesap kayıt bilgilerinin, bağlantıların, durum bilgisinin, işlem verilerinin, hizmetle ilgili bilgilerin, diğer kişilerle etkileşim kurma şeklinizle ilgili bilgilerin ve mobil cihaz bilgilerinin Facebook ile paylaşılacağını belirtti. 

Uygulamanın web sitesinde son güncelleme hakkında verilen bilgilerin arasında, “Sizin sağladığınız bilgiler” başlığı altında, mesajlar kısmında dikkat çeken bir nokta var. Olağan iş akışında mesajları saklamayacaklarını belirten firma, mesajların cihazda ve sunucularda saklandığını açıkladı. Ancak teslim edilmeyen mesajların en fazla 30 gün boyunca sunucularda şifrelenmiş şekilde saklanacağını ve bu süre içinde hâlâ teslim edilmemişse mesajın silineceğini vurguladı.

Platform bu güncellemenin amacını ise şöyle açıkladı:

“Facebook şirketlerinin bir parçası olan WhatsApp, diğer Facebook şirketlerinden bilgi alır ve bu şirketlerle bilgi paylaşımında bulunur. Hizmetlerimizin ve Facebook Şirketi Ürünleri dahil bu şirketlerin sunduğu olanakların yürütülmesi, sunulması, iyileştirilmesi, anlaşılması, özelleştirilmesi, desteklenmesi ve pazarlanması amacıyla bu şirketlerden aldığımız bilgileri kullanabiliriz ve bu şirketler de bizim onlarla paylaştığımız bilgileri kullanabilirler. Bu amaçlar şunları içerir:

* Altyapının ve dağıtım sistemlerinin iyileştirilmesine yardımcı olmak,

* Hizmetlerimizin veya onların hizmetlerinin nasıl kullanıldığını anlamak,

* Facebook Şirketi Ürünleri genelinde emniyeti, güvenliği ve bütünlüğü artırmak; örneğin sistemleri güvence altına almak ve spam, tehditler, kötüye kullanım veya ihlal faaliyetleriyle mücadele etmek,

* Onların hizmetlerini ve sizin bunları kullanma deneyiminizi iyileştirmek, örneğin sizin için önerilerde bulunmak (arkadaşlar, grup bağlantıları veya ilginç içeriklerle ilgili öneriler), özellikleri ve içeriği kişiselleştirmek, satın alımları ve işlemleri tamamlamanıza yardımcı olmak ve Facebook Şirketi Ürünleri genelinde ilgili teklifler ve reklamlar göstermek ve WhatsApp deneyimlerinizi diğer Facebook Şirketi Ürünleri ile birleştirmenizi sağlayan entegrasyonlar sağlamak. Örneğin, WhatsApp’ta satın aldıklarınız için ödeme yapmak üzere Facebook Pay hesabınızı bağlamanıza imkân vermek veya WhatsApp hesabınızı bağlayarak arkadaşlarınızla Portal gibi diğer Facebook Şirketi Ürünleri üzerinden sohbet etmenize olanak sağlamak.

Güncellemenin açıklamasında, kullanıcının onayıyla kendisinin sağladığı bilgiler dışında “Otomatik olarak toplanan bilgiler” kategorisi de var. Burada ise WhatsApp’ın, kullanım ve kayıt bilgilerinin, cihaz ve bağlantı verilerinin, konum bilgilerinin ve çerezlerin otomatik olarak toplandığı belirtildi. 

WhatsApp, 2016 yılından bu yana verileri paylaşıyor 

Facebook tarafından 2014 yılında 16 milyar dolara satın alındıktan sonra, bir duyuru ile kullanıcılarına söz verip, “Gizliliğinize saygı duyuyoruz, WhatsApp’ı sizin hakkınızda olabildiğince az bilgi sahibi olmak amacıyla kurduk. Facebook ile ortaklığımızı bağımsız bir şekilde çalışmaya devam ederek sürdüreceğiz. Temel değerlerimiz ve inançlarımız değişmeyecek” açıklamasını yapan WhatsApp, sözünde durmadığı için eleştiriliyor.

Bu açıklamadan sadece iki yıl sonra WhatsApp, Facebook ile varsayılan olarak yani uygulama kullanıcı tarafından kullanılmaya başlandığı andan itibaren veri paylaşmaya başlamıştı. Bunun amacını Facebook ile daha fazla koordinasyon sağlayarak, kullanıcıların hizmetleri ne sıklıkla kullandığına dair temel ölçümleri izlemek ve WhatsApp’ta spam ile mücadele etmeye dayandırılmıştı. Fakat 2016 yılında yapılan güncelleme bugünün aksine kullanıcıların inisiyatifine bırakılmış durumdaydı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.