Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanmasına karşı üniversite öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin eylemleri devam ediyor. Öğrenciler, Metallica grubunun “For Whom The Bell Tolls” şarkısının sözlerini protestolarına uyarladı. Kampüse alınmayan mezunlar, üniversitenin dışında toplanarak eylemlere destek verdi.
Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanmasına karşı üniversitenin öğrencileri ve öğretim üyeleri, on iki gündür üniversite kampüsünde eylemlerine devam ediyor.
Öğretim üyeleri, önceki günlerde olduğu gibi cüppeleriyle kampüse gelerek rektörlük binasına sırtlarını döndü. Bu eylemin ardından açıklama yapan öğretim üyeleri, her cuma açıklamalarına devam edeceklerini duyurdu.
Kampüste eylemler sürerken, üniversitenin mezunları da kampüs dışında dışında toplandı. Mezunlar kampüse koronavirüs salgını sebebiyle bir süredir alınmıyordu. Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’ne (BÜMED) girmek isteyen mezunların, kampüse girmelerine izin verilmedi. Medyascope’a konuşan Doç. Dr. Zeynep Gambetti, öğretim üyelerinin de BÜMED kapısından girmelerine izin verilmediğini söyledi. Gambetti, “Özel güvenlik izin vermiyor dediler. Bu doğru değil. Kampüse girilmemesi emrini sadece rektör verir. Melih Bulu bugün hocaları dahi Mezunlar Derneği kapısından sokmamış oldu” dedi.
Mezunlar, BÜMED girişine yakın Aşiyan Yokuşu başında toplandı. Polisler mezunlara, İstanbul Valiliği’nin Beşiktaş ilçesinde gösteri ve yürüyüşü yasaklamış olması dolayısıyla eylem yapılamayacağını, aksi takdirde müdahale edileceğini söyledi.
Sahilde bir açıklama yapan mezunlar, “Mezunlar olarak buradayız. Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, çalışanları, öğrencileri ve mezunlarının iradesi, hiçbir demokratik süreç işletilmeden, tepeden inme bir rektör atamasıyla bir kez daha hiçe sayılmıştır” dedi.
Kampüsteki eylemler ise öğretim üyelerinin açıklamasının ardından devam etti. Prof. Dr. Mine Eder’in verdiği açık dersin ardından, Boğaziçili müzisyenlerin sözlerini protestoya uyarladığı, Metallica grubunun “For Whom The Bell Tolls” şarkısı söylendi.
Üniversite rektörlüğüne atanan ve protestocuların istifa etmesini talep ettiği Prof. Dr. Melih Bulu, katıldığı bir televizyon programında “Ben Metallica dinleyen bir rektörüm” demişti. Bu sözlere atfen öğrenciler daha önceki günlerde de kampüste Metallica şarkıları çalmıştı.
Öğrenciler, Güney Kampüs’teki eylemlerinin ardından, Kuzey Kampüs’teki Aptullah Kuran Kütüphanesi’nde, üniversitenin tüm bileşenlerini davet ettikleri bir forum düzenledi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.