Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Soma’da 2014 yılında işten çıkarılan işçilerin tazminatları ödenmeye başlandı – Bağımsız Maden-İş: “Direnen kazanır”

Soma’da, 2014 yılında 301 madencinin hayatını kaybettiği kazanın ardından işten çıkarılan işçilerin yıllardır ödenmeyen emeklilik hakları ve tazminatları bugün ödenmeye başlandı.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te yaşanan ve 301 madencinin ölümü ile sonuçlanan facianın ardından Soma Kömürleri A.Ş.’de çalışan yaklaşık dört bin işçi, tazminatları ödenmeden işten çıkarıldı.

Bağımsız Maden İş Sendikası öncülüğünde tazminat mağduru işçiler, 5 Ekim 2019’da ödenmeyen alacaklarını almak için eylem başlattı. 28 Temmuz 2020’de çıkarılan yasayla, işçilerin alacaklarının altı ay içinde ödenmesi öngörüldü. Yasada belirtilen sürenin dolmasına bir hafta kala Soma Kömürleri A.Ş.’nin Atabacası, Işıklar ve Geventepe ocaklarında işten çıkarılan işçilere tazminatları ödenmeye başlandı.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası, Twitter hesabından yaptığı açıklamada dört bin madencinin tazminatlarının banka hesaplarına yattığını duyurdu. 

Uyar Madencilik işçisi kapsam dışı bırakıldı

Soma’da Uyar Madencilik’te çalışanlar işçiler ise 28 Temmuz 2020’de çıkan yasanın kapsamına alınmadı.  Uyar Madencilik işçileri, tazminatlarının ödenmesi için 12 Ekim 2020’den bu yana eylemlilikleri devam ediyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, işçilerle görüşerek 15 Ocak’a kadar Soma Uyar Madencilik işçilerinin tazminatlarının ödeneceğini taahhüt etmiş, 13 Ocak’ta yeniden yapılan görüşmede ise “en kısa sürede” sorunun çözüleceğine söz vermişti. 880 Uyar Madencilik işçisi de tazminatlarının ödenmesini bekliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.